Neerpelt
Het EMJ is pas voorbij. Het geeft aan dat Neerpelt
gastvrij is voor mensen. Maar de gemeente is ook gastvrij voor
gierzwaluwen. Uit Zuid-Afrika komen dezer dagen
meer dan honderd gierzwaluwen naar dezelfde buurt of hetzelfde gastgezin in Neerpelt in 150 nestkasten
(foto) en openingen in oude huizen. Deze vogels zoeken elk jaar hun nestgelegenheid op en brengen daar 2 of 3 jongen groot.
In 2015 waren er dat 270! Tegen het einde van juli en begin augustus vliegen ze terug naar Afrika. Na het verlaten van hun nest blijven de jonge vogels in de lucht. Na 2 jaar zijn ze geslachtsrijp en zoeken ze ook een nestgelegenheid en partner. De vleugels zijn langer dan de staart, de pootjes zijn zeer kort. Als ze per ongeluk op de grond komen is het onmogelijk om op te stijgen, vanwege die lange vleugels. Zitten doen ze enkel op hun nest, nooit op draden of in bomen. Vooral ’s morgens en ’s avonds voor zonsondergang vliegen ze in groepjes door de lucht. Ze lijken dan op ankertjes.
De vogel dankt zijn naam aan het gierend geluid
“srie srie”. Na zonsondergang verzamelen grote groepen gierzwaluwen zich in de lucht en stijgen dan samen naar 3000 meter om dan, al rustend in een soort half-slaap met trage vleugelslag, drijvend op lucht en wind in grote spiralen langzaam naar beneden te komen.
Gierzwaluwkalender: • 1 mei tot 20 mei: paartijd; het koppel blijft samen op het nest. • 20 mei tot 10 juni: broedtijd van ongeveer 20 dagen. Ze broeden om beurten. • 10 juni tot 20 juli: nesttijd en jonge voederen. • 20 juli tot 5 augustus: uitvliegtijd en begin trek (bij een warme zomer is dit vroeger). Na 20 juli, bij mooi weer ’s avonds tussen 20 en 22 uur, zijn de jaagvluchten in groep het hoogst om de aarzelende jongen naar buiten te lokken. Deze onvoorstelbare luchtshow kan je vanop de
zes zitbanken in de Hazenstraat goed waarnemen. De zwaluwen vliegen dan aan een snelheid van 80 km/u langs en tussen de huizen...
(Albert Smeets)