Overpelt
Het gemeentebestuur is het getalm van Bionerga beu om de geurhinder die de compostinstallatie van het bedrijf Renovius - eigendom van Bionerga - op het Nolimpark nu al ettelijke jaren veroorzaakt, grondig aan te pakken. Al sinds 2012 leggen zowel de provincie als de Vlaamse overheid maatregelen op om die hinder te beperken, maar het bedrijf doet er, zo blijkt uit de feiten, zeker niet alles aan om deze toe te passen, zegt burgemeester Jaak Fransen. De gemeente heeft hierover nu een brief geschreven aan de aandeelhouders van Bionerga: de Limburgse gemeentebesturen, de stad Diest en limburg.net.
Er staat al jaren een composteringsinstallatie in de E. Vlieberghlaan op het Nolimpark. Tot aan de overname van deze site door Bionerga in 2008 waren er geen klachten van geurhinder uit de nabijgelegen woonkernen en evenmin van de omliggende bedrijven. Sindsdien blijven de klachten van indringende geurhinder evenwel de kop opsteken.
Diverse informele contacten met Bionerga konden de problemen niet oplossen en in 2012 vroeg de gemeente aan de deputatie om bijkomende voorwaarden op te leggen in een poging om de onaanvaardbare geurhinder in te perken. Er kwam een tonnagebeperking en er moest een geurstudie uitgevoerd worden om te zien welke maatregelen zich verder zouden opdringen.
Bionerga vocht deze beslissing met succes aan bij de bevoegde minister, die wel een maximale geuremissienorm oplegde.
Maar na een periode van enige beterschap stapelden de klachten zich opnieuw op. In oktober 2015 stuurde de milieu-inspectie uiteindelijk een nieuwe ingebrekestelling waarin werd vastgesteld dat Renovius op maar liefst vier punten niet voldeed aan de regelgeving en/of de milieuvergunningsvoorwaarden. Bionerga werd verplicht om tegen 1 februari 2016 een aantal maatregelen te nemen, waaronder aantonen dat Renovius voldoet aan de door de minister opgelegde maximale geuremissiegrenswaarde. In plaats van onmiddellijk de nodige maatregelen te nemen, vroeg Bionerga bijna drie maanden later – en drie dagen voor de deadline – bij de deputatie opnieuw een verduidelijking maar vooral een versoepeling aan van de geuremissiegrenswaarde.
Jaak Fransen: ”Wetende dat Bionerga een 100% overheidsbedrijf is, is het op zijn zachtst gezegd verrassend te moeten vaststellen dat dit overheidsbedrijf instructies van de overheid, zoals de milieu-inspectie, naast zich neer legt en blijft leggen. Zelfs maatregelen die de deputatie in overleg met het bedrijf oplegde, werden door het overheidsbedrijf zonder meer aangevochten. Van de door de minister opgelegde geuremissienorm verwacht het bedrijf dan weer dat de deputatie deze zou versoepelen. Begrijpe wie begrijpen kan.”
De gemeente is het getalm van het bedrijf rond de problematiek van de geurhinder nu meer dan beu. Omdat de gemeente zelf deel uitmaakt van Limburg.net, vraagt het gemeentebestuur aan de leden van Limburg.net, de gemeentebesturen, dat zij zich via de raad van bestuur van Limburg.net duidelijk zouden uitspreken over de wijze waarop volgens hen de verwerkingsinstallaties dienen aangestuurd en geëxploiteerd te worden, in het bijzonder voor wat betreft hun directe impact op de nabije omgeving.
Concreet vraagt het gemeentebestuur dat de raad van bestuur zich uitdrukkelijk achter het standpunt van de gemeente schaart om, in tegenstelling tot Renovius, dat een versoepeling van de geuremissienorm (5 SE/M3) vraagt, binnen de kortst mogelijke termijn te komen tot de naleving van een strengere geuremissienorm (1 SE/M3). “Een onmiddellijk ingrijpen dringt zich op, zeker met de zomer in het verschiet”, aldus Jaak Fransen.