In een
scherpe brief aan de gemeente Pelt, waterschap De Dommel en de provincie Noord-Brabant eist de
gemeenteraad van Valkenswaard dat er snel
een einde komt aan de lozingen van "duizenden kilo's chloriden en sulfaten per dag"
in de Dommel door Nyrstar in Pelt. De brief is vandaag verstuurd.
Tot eind 2025 mag Nyrstar dagelijks zwaar vervuild afvalwater legaal lozen op de Dommel, zegt de brief. "Deze vergunning verloopt eind 2025 en er worden nu al voorbereidingen getroffen om ook na 2025 hier nieuwe vergunningen voor te verlenen.
Dit is onaanvaardbaar!""Het is anno 2023 onaanvaardbaar dat oppervlaktewater op deze wijze wordt vervuild," zegt de gemeenteraad. "Zeker omdat de Dommel, zodra ze over de grens is, door Natura 2000-gebied stroomt. Daar wordt met man en macht geprobeerd om de natuur zo goed mogelijk te beschermen tegen schadelijke menselijke invloed en gelden strenge milieueisen. Waterschap De Dommel treedt terecht streng op tegen overtredingen die de waterkwaliteit van de Dommel aantasten.
"Vanaf 2027 zijn alle EU-lidstaten verplicht om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water, die voorschrijft dat alle waterbeheerders dan voldoen aan hun eigen doelstellingen. Daar passen dergelijke lozingen écht niet in."
De brief verwijst nog naar het feit dat Valkenswaard als
grensgemeente belanghebbende is en vanuit die positie kan aandringen op het niet meer verlengen of hernieuwen van een dergelijke vergunning. "Hierbij verwijzen wij nadrukkelijk ook naar het verdrag inzake milieu-effectrapportage in grensoverschrijdend verband, het
Espoo-verdrag."
Tot slot dringt de gemeenteraad er bij de bestuurders van het Waterschap, de Provincie en de gemeenten die deel uitmaken van het stroomgebied De Dommel op aan, een reactie in te dienen bij de gemeente Pelt en de Provincie Limburg in België, waarin met nadruk gesteld wordt dat een verlenging of hernieuwing van deze vergunning
onaanvaardbaar is en betrokkenheid en inspraak gewaarborgd moeten zijn.
De brief is door alle negen fracties van de gemeenteraad ondertekend.
Op bijgaande archieffoto: hier stroomt de giftige Eindergatloop
(rechts) in Pelt de Dommel in.