Neerpelt
De gemeenteraad heeft gisteravond het meerjarenplan 2016-2019 en het budget 2016 goedgekeurd. CD&V, sp.a en Benny Schepens (Onafh.) stemden voor; N-VA en Open VLD stemden tegen.
In het budget - de vroegere begroting - vallen o.m. volgende initiatieven op:
- volgend jaar wordt gestart met de nieuwbouw die de gemeente gaat optrekken bij het Syntra-complex in de Hoekstraat;
- er gaan inspanningen gedaan worden om het grensoverschrijdend landschapspark "Groote Heide" definitief te lanceren. Bij de EU is alvast een dossier voor het "Life"-programma ingediend, dat bij goedkeuring kan leiden tot de uitvoering van projecten ter waarde van 16 miljoen euro;
- op 1 januari start een participatieambtenaar met de bedoeling participatieprojecten af te werken;
- de schoolomgeving in Boseind en die in het Herent zullen heringericht worden;
- de Lepelstraat krijgt volgend jaar gescheiden riolering;
- er wordt een gebouwenbeheerder aangenomen om te komen tot een beter beheer van de gemeentelijke gebouwen;
- er wordt 10.000 euro extra uitgetrokken voor steun aan de handelaars bij het lanceren van e-commerce;
- er wordt in samenwerking met Hamont-Achel een groene wandeling uitgewerkt;
- het oorlogsmonument in SHLille zal worden gerestaureerd;
- de petanqueclub en de kruisbooggilde krijgen een gemeenschappelijke nieuwbouw in sportpark De Roosen;
- het Herkolgebouw al worden gerenoveerd;
- nog in het Hènt komt er een nieuwbouw voor KSA en KLJ;
- de gemeente plant ook een nieuwbouw voor kinderopvang Robbedoes in het Herent en in het centrum;
- de herinrichting van het Marktplein zal 2,5 miljoen kosten, vooral vanwege de dure rioleringswerken;
- het terrein in de Nieuwstraat waarop eerder gemeentewerf en containerpark waren gevestigd, zal uitgebouwd worden tot een publiek park;
- de speelplaats in de Jaak Tassetstraat zal na de voltooiing van de nieuwbouw van de school ook een buurtplein worden.
N-VA-fractieleider Frank Suetens zei de begroting "een mager beestje" te vinden. Hij vond het erg dat er zoveel geld naar de vernieuwing van het Marktplein gaat, terwijl "er niets gedaan wordt aan de mobiliteits- en parkeerproblematiek". We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat veel plannen niet gaan om de toekomst van de Neerpeltenaar, maar om de waarde van vastgoed te doen toenemen ten voordele van projectontwikkelaars," zei hij.
Zijn collega Stijn Philippe van Open VLD had er een verkiezingsfolder van CD&V bijgehaald en confronteerde burgemeester Raf Drieskens (CD&V) met vragen over beloften die volgens hem niet of nog niet gehouden werden. Gilbert Van Baelen (Open VLD) voegde er aan toe dat er zijns inziens geen beleid voor de lange termijn is. Er ontbreekt een visie, zei hij: "Neerpeltenaren van 25 tot 35 jaar verlaten de gemeente, Neerpelt-centrum vergrijst. Er wordt niets gedaan om appartementsgebouwen die uit de zestiger, zeventiger jaren dateren, eens op te knappen. Daar is een beleid voor nodig. Dat zo'n beleid er niet is, is een probleem."
In zijn uitgebreide antwoord ging de burgemeester in op een aantal van de opmerkingen. Tijdens zijn discours kondigde hij ook aan dat de sociale bouwmaatschappij Landwaarts bezig is met het verwerven van gronden in woonuitbreidingsgebied in SHLille en dat volgend jaar bij het viaduct in de Heerstraat een "poort" zal worden aangelegd. Op een opmerking over het verdwijnen van groen en pleintjes in het centrum, zoals het vroegere Sooi Willemsplein, zei hij dat dat plein "een mottige parking" was.