Gisterenavond vond in de gebouwen van Talentcampus Pelt - Syntra PXL de allereerste ‘Meet & Greet’ plaats, een initiatief van de Gemeente Pelt en de Verenigde Handelaars, en dit op een locatie die niet zo maar willekeurig werd gekozen. Maar liefst 110 verschillende Peltse handelaars en ondernemers tekenden hiervoor present. Campus manager Patrick De Locht gaf toelichting bij de plannen en mogelijkheden van Syntra PXL, schepen Niels Valkenborgh gaf meer uitleg over de omgevingsanalyse van Pelt, en de Verenigde Handelaars van Pelt deelden hun toekomstplannen mee.
’. Die is nog onvoldoende gekend onder de naam ‘Talentcampus’, maar een initiatief als de ‘Meet & Greet’ moet zoveel mogelijk instanties, bedrijven, ondernemers bereiken om hen kennis te laten maken met wat de Talent Campus allemaal te bieden heeft. Syntra is immers gekend om haar ondernemersopleidingen, al sinds de jaren ’70 zijn ze bezig met leercontracten en ondernemersopleidingen.
De bouwplannen
De nieuwe campus van Syntra PXL zal zo’n 2.000 vierkante meter groot zijn, en moet een ‘state of the art techniek-atelier’ worden, waar de focus gaat liggen op alles wat met ‘repair’ te maken heeft. Patrick verwees daarbij naar het ‘repaircafé’ dat enkele weken terug daar voor de eerste keer werd georganiseerd.
Het grote ‘moderne’ gebouw dat nu langs de Hoekstraat staat, is de A-blok. Tussen die blok en het oude Syntra-gebouw komt een nieuwbouw, de B-blok. Op het gelijkvloers daarvan komt een super de luxe ‘repairlabo’. Alles wat met repair te maken heeft, zal daar worden georganiseerd. De contacten met de Fietsbib, het Werkkot en met De Biehal werden al gelegd.
Op de hogere verdiepingen van dat gebouw gaan andere instanties komen, in te vullen door de gemeente, zoals bijvoorbeeld de Welzijnsregio. Op dit moment wordt er ook al samengewerkt met In-Z, die een strijkatelier zullen openen. De mensen brengen hun was binnen, en komen die ’s avonds terug afhalen.
Eens de tweede blok er staat, zal het oude gebouw afgebroken worden om daar dan de C-Blok te plaatsen, wat een spiegelbeeld van de A-blok zou moeten zijn. Een project voor de verre toekomst, aldus De Locht, daar zou nog wel een tien jaar over heen kunnen gaan. Maar dat het snel kan gaan blijkt uit het feit dat de kantoren, leslokalen en labo’s die voorzien worden in de B-blok in 2027 al volgeboekt zijn.
Syntra PXL
Waarom die naam ‘Syntra PXL’? Dat komt omdat de opleidingen van Syntra enigszins gekoppeld zijn aan die van de hogeschool PXL. Wie hier in Pelt bijvoorbeeld een opleiding grafisch ingenieur in een dagopleiding volgt, kan later gemakkelijk overschakelen naar een bachelor-opleiding bij PXL.
Syntra zelf doet geen taalopleidingen, maar die worden binnen het gebouw wel gegeven via PCVO. Die zijn recent gestart met Spaans, dat door zo’n 10 cursisten gevolgd wordt. Op de bovenste verdieping wordt het Nederlands onderwezen, de cursisten worden hier naar toe geleid door het agentschap Integratie en Inburgering. Die zitten in de ‘oude Syntra-blok’, wie daar als niet-Nederlandstalige toekomt wordt het advies gegeven om Nederlands te leren, dat kan op nog geen 50 meter daar vandaan.
Er is ook de STEM Academy, bedoeld voor jongeren die eigenlijk nog niet goed weten welke richting ze uit willen. Die kunnen dan, bijvoorbeeld tijdens de paasvakantie, eens komen ‘proeven’. Een succesformule, want 85 tot 90 % van de kinderen die langskomen, groeien door naar een STEM-opleiding.
Het een en ’t ander evolueert ook, zo geeft Patrick het voorbeeld van de meubelstoffering. Vroeger kwamen daar mensen voor langs die nog een stoeltje van de bomma hadden gevonden en dat opnieuw moest gestoffeerd worden. Nu schrijven jonge mensen zich in voor de dagopleiding, omdat ze denken dat daar toekomst in zit.
Wie wist trouwens dat de stoeltjes voor de toonzalen van Toyota – over heel de wereld! – in Pelt worden gemaakt? Het resultaat van de samenwerking tussen Syntra PXL en de Lander Family. Deze meubelfabrikant die zo’n stoeltjes maakt had het moeilijk om én personeel te vinden én ze op te leiden, via een synergie met Syntra PXL gebeurt dit nu vlot.
Op dit moment zijn er zo’n 800 cursisten per jaar actief binnen Syntra, dat zou op heel korte termijn naar zo’n 1.000 moeten gaan.
Wat vroeger ‘het leercontract’ was, is nu het duale leren, en dé specialist terzake is Syntra PXL, aldus de campus manager.
David van der Meyden, directeur business development, licht nog even toe waarom een samenwerking tussen Syntra PXL en de handelaars van Pelt zo belangrijk is. Het talent dat op de campus gevormd wordt, kan immers ingezet worden bij de ondernemers in de buurt. Een verdere samenwerking zou er uit kunnen bestaan dat er ‘stageplaatsen’ gewonnen kunnen worden bij ondernemers, dat handelaars in een jury zouden kunnen zitten bij examens. Kortom: een mooie kruisbestuiving. Syntra PXL moet een plek worden voor jong en oud, ongeacht de opleiding waar je vandaan komt, ongeacht de taal. Een warme plek voor iedereen, aldus David.
In een volgend artikel hebben we het over de ‘omgevingsanalyse’ van Pelt en de Winkelhierbon, toegelicht door schepen Niels Valkenborgh