De Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) laat er geen gras over groeien. De gemeenteraad in Pelt was nog maar een half uurtje afgelopen, of ze verdelen al een persbericht dat er groen licht kan gegeven worden voor een nieuwe bedrijvencampus in Noord-Limburg. Maar om dat te kunnen bewerkstellingen moest én Nolimpark én de gemeente Pelt nog gronden verkopen aan de LRM. Gelukkig werd over dit punt 3 op de agenda van de gemeenteraad unanieme goedkeuring gegeven, waardoor dus het project van start kon gaan... en het persbericht de wereld in kon worden gestuurd.
De Limburgse investeringsmaatschappij LRM, POM Limburg, Profel en de gemeente Pelt slaan de
handen in elkaar voor een
nieuwe bedrijvencampus in Pelt:
Campus Noord. De campus moet een aantrekkingspool in Noord-Limburg worden voor zowel bedrijven uit de Kempen als uit het Nederlandse Noord-Brabant. LRM neemt daarbij de rol van regisseur op, waarbij ze private partners aantrekt voor de verdere uitbouw.
Profel is op haar beurt het eerste bedrijf dat functioneel geïntegreerd wordt in Campus Noord. POM Limburg speelt dan weer een actieve rol in de ontwikkeling van het ecosysteem op de campus. “Met deze campus creëren we belangrijke economische én maatschappelijke impact”, stelt Tom Vanham, CEO LRM.
Voor de ontwikkeling van Campus Noord koopt investeringsmaatschappij LRM gronden aan van Nolimpark en de gemeente Pelt, die dat zopas officieel goedkeurde in de gemeenteraad. Tegelijk maakt LRM afspraken met Profel om haar toekomstige uitbreiding te integreren in een campusmodel. Johan Cuppens, CEO Profel: “Als belangrijke werkgever in de regio ondersteunen we dit project ten volle omdat het nieuwe kansen biedt aan ons en aan de lokale ondernemers en kennisinstellingen op vlak van co-creatie, innovatie en productontwikkeling. Eveneens zullen we nog meer in de mogelijkheid zijn om gekwalificeerde medewerkers aan te trekken.”
Strategische ligging in economisch groeigebied
Campus Noord is centraal gelegen langsheen de economische drager Lommel-Pelt op het kruispunt van de Limburgse Noord-Zuidverbinding en de as Mol-Balen-Lommel-Pelt. Op nauwelijks een half uur ligt Eindhoven, een metropoolregio met een enorme economische ambitie. Daarenboven bevindt Campus Noord zich in het midden van de ELAt regio, de driehoek gevormd door de universiteiten van Leuven, Eindhoven en Aken, wat extra mogelijkheden schept. Verder is het aanbod voor kantoorgebouwen in de regio Lommel, Pelt, Hamont-Achel en Peer momenteel zeer beperkt. Locaties waar men meer dan 500m² kan huren of kopen zijn er zelfs niet. Tom Vanham, CEO LRM: “Al die elementen samen maken dat we hier met LRM een belangrijke economische en maatschappelijke impact kunnen realiseren. Zo zorgen we op lange termijn voor extra welvaart én welzijn in Limburg en Vlaanderen.”
Gedeputeerde van Economie, Tom Vandeput, treedt bij: “Ik ben blij dat we na intensieve onderhandelingen een volgende stap zetten in onze ambitieuze plannen voor campusinvesteringen. Campus Noord in Pelt wordt een motor voor de Limburgse economie, gericht op innovatie en samenwerking. Met een investering van 1,9 miljoen euro zet ik me als gedeputeerde in om Noord-Limburg te versterken en een duurzame, toekomstgerichte basis voor de regio te leggen.”
LRM als regisseur, verdere groei door derden
Een eerste concrete realisatie op Campus Noord zal het ‘Poortgebouw’ zijn. Koen Nulens, Head of corporate real estate bij LRM: “Met Campus Noord willen we langs de as Hasselt-Eindhoven een zichtbare bedrijvencampus uitbouwen voor middelgrote en grote bedrijven. We reiken hierbij ook de hand naar private partners of bedrijven die zelf mee willen investeren. Netwerking en een sterke ondernemerscommunity zullen centraal staan. Daarom dat er naast kantoren ook een aantal faciliteiten en ontmoetingsplaatsen, ontwikkeld zullen worden. De centrale toegang tot de campus zal vorm gegeven worden door een Poortgebouw van waaruit de campus dan verder organisch kan groeien.”
Die groei kan via allerlei activiteiten. “Denk maar aan (flex)werkplekken, congres- en seminarieruimtes, gebouwdelen voor research, IT-bedrijven, … alsook activiteiten die gekoppeld zijn aan bedrijfsvoering zoals horeca, kinderopvang en sportfaciliteiten”, somt Raf Drieskens, Pelts schepen van economie, op. “We zijn verheugd dat we met de opmaak van het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan “Campus Noord” de weg hebben vrijgemaakt voor de ontwikkeling van meer dan 50.000m² aan hoogwaardige bedrijvigheid in een bruisende groene campus”, aldus Dennis Fransen, burgemeester van Pelt.
Multimodale ontsluiting
De nieuwe campus wordt multimodaal ontsloten. In het oosten komt er een nieuwe aftakking op de oprit van de Noord-Zuidverbinding, in het zuiden is er aansluiting via de Leo Baekelandtlaan. Langs de zuidflank passeert de fietssnelweg Lommel-Weert.
Ontsluiting op het terrein wordt georganiseerd via het STOP-principe: zoveel mogelijk Stappen, Trappen (fiets om het terrein te bereiken), Openbaar vervoer en de Personenwagens komen op de laatste plaats. Parkeren gebeurt op gemeenschappelijke parkeervoorziening in parkeergebouwen, om zo de footprint van gebouwen en verhardingen zo laag mogelijk te houden.
In de loop van 2026 wil men starten met het bouwproject; in 2027 staan de eerste opleveringen gepland.