We meldden gisteren al dat het 'Windproject Nolimpark' een vergunning heeft gekregen voor het plaatsen van in totaal vijf nieuwe windturbines in het industriegebied Nolimpark. Vanaf morgen brengen we vier dagen lang de diverse sites in beeld, en geven we meer toelichting bij het ministerieel besluit. Hieronder alvast een gezamenlijke reactie van de ondernemingen die de windmolens gaan bouwen:
'Windmolenproject Nolimpark'
De vijf windmolens zullen 30 600 MWh aan elektriciteit per jaar opwekken met een pak minder CO2-uitstoot. De hele procedure nam 13 jaar in beslag. Het gaat over een totale investering van tussen de 20 en 25 miljoen euro in Pelt. Het dossier kreeg 17 positieve adviezen tegenover 1 negatief advies.
De projectgroep van het Windproject Nolimpark heeft groen licht gekregen voor de bouw van vijf windturbines in het industriegebied Nolimpark in Pelt. Het windturbineproject ging al van start in 2012. In 2021 werd een unieke samenwerking opgericht tussen een aantal lokale bedrijven om als projectgroep Nolimpark het project in detail te onderzoeken. In juni 2024 dienden de partijen hun vergunningsaanvragen in.
Gisterenavond laat kwam het nieuws dat de vergunningen verleend worden. Met 17 gunstige adviezen tegenover 1 ongunstig advies, is dit een logische beslissing. De gunstige adviezen en positieve beslissing van de minister bevestigen dat het over een sterk dossier gaat. De beslissing houdt rekening met de bezwaren in de zin dat de vergunning verschillende voorwaarden bevat. De bedrijven - APK Group, Profel, LSK & JM Building - zullen zich aan deze voorwaarden houden om de impact voor de omwonenden te beperken.
Het begin van de bouwfase wordt voorzien voor 2026. In 2027 kunnen alle vijf de nieuwe windturbines operationeel zijn. Er staan al 4 windturbines in Nolimpark, gebouwd door twee individuele ontwikkelaars. Deze staan los van dit windproject.
Voka - KvK Limburg is tevreden met de afgeleverde vergunning. Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging Voka - KvK Limburg: ‘Na een traject van meer dan 13 jaar geeft de Vlaamse regering eindelijk groen licht aan de ondernemingen om dit klimaatproject te realiseren. Hiermee zetten we grote stappen vooruit op het vlak van bevoorradingszekerheid en betaalbare energie op het Nolimpark. Bovendien draagt dit toekomstgerichte project bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.’
Meer dan 30 600 MWh per jaar aan energie, en 3000 ton minder CO2-uitstoot
Windenergie opgewekt op land is samen met grote zonneparken de goedkoopste manier om elektriciteit op te wekken, en dit onafhankelijk van mogelijke toekomstige CO2-taksen. Dat wordt aangetoond in een studie (voor Duitsland maar representatief voor België) door Fraunhofer ISE. En het wordt verder bevestigd in een recente studie van de CREG die onder meer aantoont dat de productie van windenergie zorgt voor een lagere marktprijs voor elektriciteit voor iedereen. De vijf turbines zullen jaarlijks 30.600 MWh opwekken en zo jaarlijks minstens 3000 ton CO2 minder uitstoten dan hetzelfde volume elektriciteit zoals dat vandaag in België opgewekt wordt.
Daarnaast zorgen windprojecten zoals dit natuurlijk ook voor lokale investeringen en tewerkstelling. De totale investering voor de vijf windturbines bedraagt tussen de 20 en 25 miljoen euro.
De optimale inplanting werd uitgewerkt, en de mogelijke hinder onderzocht
De optimale inplanting werd uitgewerkt onder meer rekening houdend met de afstanden tot de dichtstbijzijnde hoogspanningsleidingen en de dichtstbij gelegen woningen. Mede op basis van de gekende toekomstige ontwikkelingen in het Nolimpark, kregen de windturbines hun finaal ontwerp.
In het industriegebied Nolimpark zijn vandaag al vier windturbines aanwezig, waarvan drie ten noorden van het kanaal Bocholt-Herentals gelegen zijn, en 1 in het bedrijventerrein. Ze hebben alle vier een totale hoogte van 170 m, wat eerder klein is in vergelijking met de andere windmolens die in Vlaanderen al gebouwd werden. De drie windturbines ten noorden van het kanaal hebben een rotordiameter van 145 m. De vierde, in het midden van het industriegebied, heeft een rotordiameter van 117 m.
De grootste nieuwe windturbine (WT5) zal qua afmetingen vergelijkbaar zijn met de drie bestaande windturbines ten noorden van het kanaal. De totale hoogte zal maximaal 173 meter bedragen, de rotordiameter maximaal 145 meter. De overige vier nieuwe turbines zullen met een totale hoogte van 150 meter en een rotordiameter van 117 meter kleiner zijn, omwille van de kortere afstand tot Kleine-Brogel.
In de studies die uitgevoerd werden, werd de mogelijke hinder van de nieuwe windturbines onderzocht en afgetoetst aan de strenge VLAREM-wetgeving. De vier bestaande windturbines werden ook meegenomen in alle studies. De adviesverlenende instanties en betrokken overheid formuleren enkele voorwaarden zodat de hinder tot een aanvaardbaar niveau zal beperkt worden. De bedrijven verklaren zich akkoord met deze voorwaarden. Ze zullen onder andere de windturbines ‘s nachts stiller laten draaien en controlemetingen uitvoeren om te controleren of de windturbines stil genoeg zijn. Verder zullen de windturbines zich automatisch stilzetten wanneer de zon schijnt en de maximale toegelaten snelheid is bereikt, om de slagschaduw te beperken. De windturbines zullen zich ook stil zetten bij kans op ijsval.
De omgeving zal verder geïnformeerd worden.
Voor en bij indiening van de vergunningsaanvragen werd gecommuniceerd met een grote groep omwonenden. De bedrijven wensen te benadrukken dat ze gedurende het verdere traject zullen blijven communiceren en er dus aandacht zal blijven voor de omwonenden. De omwonenden zullen onder meer vooraf op de hoogte worden gebracht van de aanvang van de werken.
Participatie
Van meet af aan werd de optie open gelaten om burgers te laten participeren in het project, te beginnen met de inwoners van Pelt. Burgerparticipatie komt erop neer dat, door de aankoop van een coöperatief aandeel met een jaarlijks dividend, burgers daadwerkelijk mede-eigenaar kunnen worden van de installatie. Nadat de vergunningen definitief bekomen zijn en er meer zicht is op de uiteindelijke investering en bouw van de windturbines, zal ook de mogelijkheid tot burgerparticipatie verder onderzocht worden.
Burgers die geïnteresseerd zijn om op de hoogte te blijven van het project, kunnen hun gegevens doorsturen via e-mail of via het contactformulier op de website.