Opnieuw een mooie erkenning voor de Peltse
dr. Hannelore Bové, post-doctoraal onderzoekster aan UHasselt. Het wetenschappelijk tijdschrift EOS heeft haar
genomineerd als één van de vijf laureaten voor de EOS Pipet. Die prijs bekroont de meest beloftevolle jonge wetenschapper van Vlaanderen.
In februari nam
Forbes Magazine Hannelore nog op in zijn prestigieuze “30 under 30” lijst. Nu is ze één van de vijf laureaten voor de Eos Pipet. “Uiteraard ben ik erg blij met mijn nominatie. Het blijft nog altijd heel speciaal om zoveel erkenning te krijgen vanuit verschillende hoeken”, zegt Hannelore. “Zeker omdat dit een belangrijke prijs is voor jonge wetenschappers in Vlaanderen. Het blijft mij dan ook iedere dag motiveren om door te gaan met mijn onderzoek.”
Hannelore is genomineerd voor haar onderzoek naar de impact van luchtvervuiling op het menselijk lichaam. Samen met haar collega’s slaagde ze erin om met lasers schadelijke roetdeeltjes te doen oplichten in bloed- en urinestalen. “Roetdeeltjes in de longen kunnen zo klein zijn dat je ze zelfs met een microscoop niet kan zien. Met deze laser kan dat wel”, vertelt Hannelore. De volgende jaren gaat ze onderzoeken welk effect die roetdeeltjes hebben op ons lichaam en welke ziektes er gelinkt kunnen worden aan het inademen van roetdeeltjes.
Vijf Vlaamse wetenschappers zijn genomineerd voor de Eos Pipet. Op 25 mei zullen ze hun onderzoek presenteren aan een jury op het wetenschapsfestival
Sound of Science. Die avond wordt ook de winnaar bekendgemaakt.
Er is ook een publieksprijs.
Stemmen voor Hannelore Bové kan op www.eoswetenschap.eu/eospipet2019.