De foto die we maandag in de reeks Herinneringen van Johan Bloemen publiceerden ging over het 'Heemmuseum', en dan is het nog meer dan anders Paul Cuyvers die een tip van de sluier kan oplichten. 'Op zondag 9 september 1990 was het Open Monumenten Dag', aldus Paul. Ook Neerpelt deed mee. De Heemkundige Kring Pelta Inferior, opgericht in 1983 had van de gemeente een onderkomen in de Sint-Willibrorduskapel van het Herent gekregen. Nadat er een tiental jaren de AA-bond was gehuisvest ging de Heemkundige Kring er een museum van maken met permanente thematentoonstellingen.
De kapel had toen wel eerst een volledig restauratie gekregen en een omgevings-opwaardering. Voordien zat de Heemkundige Kring in Huize Heikracht.
Dat weekend werd ook het
Poermenneke geïnstalleerd op het Marktplein.
In de kapel - en men kon met een toeristisch treintje om het uur vanuit het centrum naar het Herent pendelen - was alles mooi ingericht met de hele geschiedenis over Neerpelt. Zo was er een boekvoorstelling van parochieregisters van Neerpelt samengesteld door Jef Cuyvers. Zelfs een ambtenaar van de stad Trier was aanwezig, die bracht een geschenk mee: een thermische verwarmsteen uit de oudheid.
Het museum was een ganse week toegankelijk in de namiddag. Het hele gemeentebestuur en schepenen waren aanwezig. En vele geburen van de kapel.
Kinderen uit de buurt mochten helpen. De jongen met het kussen in de hand is Kristof Daniels.
Paul vult aan: 'Maar ja, 35 jaar later.
Het Poermenneke is verdwenen. Het zal misschien nog verhuizen naar een nieuwe locatie.
De kapel is terug aan het onderkomen. Veel herstellingen aan het dak en de muren zijn noodzakelijk.
Het gebouw dateert van 1928. In al die jaren zijn duizenden mensen komen kijken naar het museum, maar het laatste decennium ging het bergaf.
De jeugd is minder geïnteresseerd in dingen uit het verleden. Alles moet meer attractief en virtueel zijn en nog liefst met een QR-code.
We gaan de kapel terug redden maar of er nog een museum met pre-mechanische attributen en Bokrijkachtige bezienswaardigheden zullen terugkomen is nog maar de vraag. De Heemkunde leeft nog maar na een split in 1993 en terug een fusie in 2006 willen we ons geklasseerd gebouw niet laten verkommeren
Het bestuur Erfgoed-Heemkunde Neerpelt zoals we ons noemen staat achter deze dringende en nodige restauratie van de kapel.
De locatie is de oudste bidplaats van Pelt.' Zo besluit Paul Cuyvers.
Hilda Van Mierlo herkent haar zoon Bert op de foto, die draagt een trui met strepen en een korte broek. Het waren de kleren van zijn eerste communie, zo herinnert Hilda het nog. En ze staat er nu van versteld hoezeer Bert toen leek op diens zoon (en dus Hilda's kleinzoon) nu. Verder kerkent ze nog Marijke Drijkoningen en Els Weltens, twee klasgenootjes van Bert. Die waren vermoedelijk in klasverband naar het evenement getrokken.
Yves Marchal herkent dan weer oud-burgemeester Lambert Kelchtermans, Jaak Dilissen en Fons Plessers. Die laatste had een elektriciteitswinkel op 't Herent. Achter Fons staat Henri Kuypers, oud leraar van Tio Overpelt.
Wim Janssen herkent ook nog Gerard (Grad) Schuurmans (ooit postbode in Neerpelt) en rechts van hem Leon Bierkens (de man helemaal rechts).
Ook Henriette Plessers kent nog enkelen: Jeb Sintubin (1e rij volledig links), juffrouw Bloemen (leerkracht Sint Maria, achter Jaak Dillissen) en Fin, de vrouw van Bert Winters uit de Breugelstraat (links achter Leon Bierkens).
Willy Reynders herkent ook nog Annemie Keunen, toen verantwoordelijk voor de toeristische dienst van Neerpelt. Zij staat links boven.