Op maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat het Russische Rode Leger het Duitse nazivernietigings- en concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijdde. Naar Auschwitz werden 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. 1,1 miljoen overleefden de deportatie niet. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als Internationale Holocaustherdenkingsdag herdacht zal worden.
In voorbereiding hierop organiseerde
WICO campus TIO voor zijn leerlingen de reizende expo
‘Genocide en deportatie, een Europese tragedie’. Gedurende twee weken werden ruim 600 leerlingen en personeelsleden geconfronteerd met het gruwelijke naziverleden van de Holocaust.
Van 5 tot en met 10 mei neemt TIO met 21 leerlingen deel aan de
"Trein der 1000". Een initiatief waarbij 1000 jongeren van zowat 15 nationaliteiten samen een herinneringsreis naar Auschwitz maken. In het kader hiervan vond woensdagavond het forum ‘Holocausteducatie: Herinneren voor de toekomst’ plaats. Gastspreker Fabian Van Samang, doctor in de Moderne Geschiedenis gespecialiseerd in de Holocaust, benaderde de Holocaust niet louter als een herinnering om te herdenken. Als lid van de Mensenrechtenliga benadrukte hij de Holocaust als herinneren doorheen het eigen handelen. Een cruciaal proces om te voorkomen dat dezelfde fouten worden herhaald.
Met elk voorbijgaand jaar neemt het aantal overlevenden van de Holocaust af en sterven de getuigenissen met hen. Binnen enkele decennia zullen er geen overlevenden meer zijn. Het is aan ieder van ons om te handelen: de overledenen herdenken en de herinneringen levend houden maar bovenal een stem bieden tegen het oprukkend geweld, onverdraagzaamheid en haat in onze samenleving. Geheel in de geest van Primo Levi, een Italiaans schrijver die het vernietigingskamp Auschwitz overleefde: ‘Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.’
Het 2020 #WeRemember-initiatief nodigt deelnemers van over de hele wereld uit om foto's van zichzelf te maken met een bord met de woorden "We Remember" en hun foto's vervolgens op sociale media te delen met de hashtag #WeRemember.