Kort na de middag werd in de gebouwen van Syntra het innovatieve project
'How! Hennig op Weg' gelanceerd, een samenwerking van Welzijnsregio Noord-Limburg, SyntraPXL, VDAB en de gemeente Pelt. Doel: Noord-Limburg transformeren tot
een voorbeeldregio voor levenslang leren, en dit middels een LeerEcosysteem dat met steun van Europa burgers uit acht gemeenten nieuwe kansen gaat geven om te leren, hun passies te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen in een omgeving die nieuwsgierigheid en voortdurende groei stimuleert.
Katja Craeghs, coördinator van het LeerEcosysteem Pelt, mocht alle partners en gasten verwelkomen en ze viel direct met de deur in huis: het percentage 'levenslang leren' in Vlaanderen is laag. Slechts 18,5 % van de volwassenen in Limburg neemt deel daar aan deel. Het ontbreekt ons aan 'leercultuur' en 'leergoesting'. Maar de opportuniteiten in Noord-Limburg zijn er: er zijn heel veel verenigingen, vrijwilligers en bedrijven. Mensen die met een warm hart aan de toekomst bouwen, elke dag.
'In Pelt hechten we veel belang aan de sociale activering en begeleiding richting tewerkstelling van mensen in kwetsbare situaties', zo stelt burgemeester Dennis Fransen. Dit LeerEcosysteem biedt die kans, want alles draait meer en meer rond digitalisering, repairtechniek en zorg. Dit wordt in de toekomst nog verder uitgebreid, want er is een toezegging voor bijna 5 miljoen euro om een tweede gebouw bij te zetten, als alles volgens plan verloopt zou dat er eind 2027 moeten staan. Het systeem zou ook de kloof tussen de hoog- en lager opgeleiden moeten dichten, want eenieder heeft belang aan levenslang leren.
Patrick De Locht, Campus manager van Syntra PXL, gaf meer tekst en toelichting bij het Fietslab. Iets wat er al langer binnen Syntra bestaat, er wordt al tientallen jaren fietsopleiding gegeven. Het lab moet een toegankelijke plaats zijn waar iedereen welkom is. Dat willen ze bekomen met de eigen fietsopleidingen, maar ook met samenwerkingen zoals met De Biehal. Europa verlangt meer en meer dat we naar 'repairable' gaan, vandaar de noodzaak. Er werd ook een Fietsacademy opgezet, leren op maat van de cursist die de volledige opleiding al doorlopen heeft. De vraag komt zelfs meer en meer om mensen te leren fietsen. De Fietsbib is opgericht voor 'de kleintjes', om gezinnen te ontlasten om te regelmatig een nieuwe fiets te moeten kopen. Maar ook voor volwassenen moet dit kunnen, en dat kan via het project Free Wielie, voor een specifieke doelgroep, met name voor mensen die zich (nog) geen eigen fiets kunnen veroorloven. Bart Bynens, de man achter dit project, is dan ook trots te stellen dat de eerste Free Wheely van Limburg nu in Pelt komt.
Om het een en 't ander in praktijk te staven, zette Patrick De Locht de vertegenwoordigers van de 4 partners even aan het werk, zij mochten een fietsbel monteren, dat ging bij de ene al vlotter dan bij de andere, maar mits wat extra opleiding mag dat een volgende keer geen probleem meer zijn.
Meer foto's