Hoe voelt het om volledig verantwoordelijk te zijn voor elke euro in je portemonnee? De beurs ‘Budget4life’ brengt dit scenario tot leven voor jongeren, waardoor ze leren omgaan met financiële keuzes die hen voorbereiden op het volwassen leven.
In verblijfcentrum ’t Pelterke in Overpelt is de sfeer geladen met nieuwsgierigheid. Bijna duizend laatstejaarsstudenten van het secundair onderwijs staan klaar om de uitdagingen van ‘Budget4life’ aan te gaan. Een interactieve simulatie confronteert hen met realistische financiële keuzes: hoe verdeel je een maandbudget over huur, boodschappen, vaste lasten en onverwachte kosten? Het blijkt een echte eyeopener. “Je denkt dat geldzaken vanzelf gaan, maar dit laat zien hoe snel je in de problemen kunt raken zonder een plan,” zegt een van de jongeren na een sessie.
Deze gratis beurs wordt ieder jaar in november georganiseerd door de OCMW’s van Noord-Limburg in samenwerking met Welzijnsregio Noord-Limburg, CAW Limburg en BIZ, richt zich op financiële educatie als preventieve maatregel tegen schulden. Tijdens de sessies leren jongeren praktische strategieën om bewuster te consumeren en valkuilen zoals overconsumptie en schulden te vermijden. De boodschap is duidelijk: financiële kennis is essentieel om de uitdagingen van het volwassen leven aan te gaan.
Een van de meest indrukwekkende onderdelen dit jaar is de presentatie van de ‘budgetmeters’. Deze innovatieve
toestellen, ontwikkeld door leerlingen van WICO Campus Neerpelt, laten zien wat je kunt doen met slechts 10 ampère elektriciteit. Jongeren ontdekken via deze hands-on demonstraties hoe kleine gedragsveranderingen een grote impact kunnen hebben op energiegebruik en kostenbesparing. “Het is niet alleen een kwestie van cijfers, maar van bewustwording,” klinkt het uit een groepje studenten. Deze inzichten sluiten perfect aan bij de kern van ‘Budget4life’: praktische tools aanreiken om jongeren duidelijk te informeren.
‘Budget4life’ is meer dan een educatieve beurs; het is een krachtig initiatief dat jongeren helpt hun toekomst stevig in handen te nemen. Scholen uit Noord-Limburg worden uitgenodigd om hun leerlingen in te schrijven en deel te nemen aan deze inspirerende ervaring. Met projecten zoals deze bevestigt Welzijnsregio Noord-Limburg haar toewijding aan preventie en educatie binnen de gemeenschap. Meer informatie kan via www.budget4life.be.
Over Budget4Life
Budget4Life is een interactieve tentoonstelling over budget en koopkracht voor leerlingen van het 6e en 7e secundair onderwijs. Twee maatschappelijk werkers uit het werkveld leiden de leerlingen gedurende twee uur rond en leren hun de basisprincipes van budgetteren. De gevaren en gevolgen van een schuldenlast worden aangetoond, maar er worden ook creatieve oplossingen aangereikt. Dit alles door middel van doe-opdrachten, discussies en videofragmenten, zodat alles interactief en levendig blijft.