Neerpelt
Lillenaars weten wat kermis is. Dat maken we op uit een artikel van François Joosten in de jongste editie van "Het Liller Heem", het blad van de Heemkundige Kring van SHLIlle. De traditie wil dat er op de donderdag van de kermisweek in augustus "over het kanaal" kermis wordt gevierd, schrijft hij. Met een feesttent, de nummerkeskoers en tot voor een aantal jaren een optocht en optreden van de fanfare. De zuidelijke weiden van boerderij Kwanten aan de Venderstraat richting brug werden vroeger ook "de grote en de kleine kermisweide" genoemd. Kermis vieren was in Lille zo ingeburgerd, dat in oude verkoopakten - nog vóór de Franse tijd - gesproken werd over kermisgeld: bovenop de som die moest betaald worden om bouwgrond aan te kopen, moest tegen Lille kermis ook iets extra betaald worden aan de echtgenote van de verkoper, zodat zij kermis kon vieren.
Kijk, daar heeft men in Neerpelt-centrum geen flauw idee van, van die kermisgebruiken in SHLille.
Er staan nog andere interessante verhalen in Het Liller Heem. Zoals dat over Guillielmus en Ferdinand de Burbure de Wesembeek, twee broers uit Wezembeek die in de winter van 1916 via Nederland het Belgische leger wilden vervoegen aan het IJzerfront. Precies 100 jaar geleden fietsten ze vanuit het ouderlijke kasteel in Wezembeek naar SHLille, waar ze het kanaal zwemmend wilden oversteken. Die poging mislukte. De Duitsers schoten eerst Guillielmus dood, en toen Ferdinand zijn broer wilde helpen, werd ook hij dodelijk door Duitse kogels getroffen.
Verder in het blad het eerste deel van een verhaal over de betekenis van de Franse overheersing voor Sint-Huibrechts-Lille. Een interessant artikel, vooral voor wie in geschiedenis is geïnteresseerd. En ten slotte lezen we ook nog een eerste artikel in een nieuwe reeks over "Lilse huizen en hun verhaal". Het gaat deze keer over het huis Kwanten in de Venderstraat, waarbij ook de kermis ter sprake komt.