"Gemeente Pelt: verzoen uw kersverse geboorte met respect voor uw voorouders. Gooi niet de laatste restanten van waardevol erfgoed te grabbel aan bouwpromotoren. Investeer ook in eerbiedwaardig erfgoed!" Dat is een van de reacties op de petitie die de
Heemkundige kring van SHLille opstelde tegen de vergunningsaanvraag van Maarten Veugelaers voor een bouwproject in het mooie park in Lille-centrum.
"Het Liller Heem", het blad van de kring, besteedt veel aandacht aan die aanvraag, de petitie en de reacties. De redactie verwijst onder meer naar het gemeentelijk structuurplan Neerpelt, dat in 2005 werd opgesteld door studiebureau Bongaerts, dat een reeks mooie omschrijvingen van het kerkdorp geeft.
Verder in het blad de 9de aflevering van de "Wederwaardigheden aan der Statie" van Pieter Pellens. Daarin onder meer: "Onze maisonnette was erg beschadigd. We hadden zes voltreffers gehad, twee voor het gelijkvloers, twee in het eerste verdiep, twee in het dak en het regende overal door, de deuren gingen niet open of toe en elektriciteit was er al lang niet meer". Over die andere wereldoorlog, de eerste, en de tentoonstelling die een werkgroep daarover in elkaar bokste, gaat het in een bijdrage van François Joosten. Ook in juni komt er zo'n tentoonstelling in het Grevenbroekmuseum.
Verder in het blad een bijdrage over het 200-jarig bestaan dit jaar van de Lilse Meulen. Het is een boeiend verhaal over wind- en watermolens. Weet u nog dat er in februari 1969 een wiek van de molen afbrak? Op 1 september wordt het dubbele eeuwfeest van de meulen gevierd. Mede naar aanleiding daarvan verzamelde Edgard Adriaens een reeks molenspreuken. Daaruit blijkt alvast dat molenaars door de jaren heen géén goede naam hadden: aan hun eerlijkheid werd getwijfeld.
En een laatste artikel gaat over het teutenarchief Klok-Bierkens en hun teutencompagne in Piershil. Ze dreven handel in textiel en... klaverzaad.
Het Liller Heem, Lille Dorp 21, 3910 St.-Huibrechts-Lille. 12 euro voor 4 nummers.