Neerpelt
De gemeenteraad keurde vanavond het meerjarenplan 2014-2019 en het budget 2014 van het gemeentebestuur goed. De oppositie stemde tegen. In zijn voorwoord zei burgemeester Raf Drieskens dat de gemeente financieel gezond is en dat in de komende 6 jaren blijft; dat de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing ongewijzigd blijven op resp. 7 procent en 1250; dat het investeringsprogramma voor de komende zes jaar 32.521.490 euro bedraagt, waarvoor max. 9,88 miljoen euro zal worden geleend en het resterende bedrag zal komen uit subsidies en het exploitatie-overschot; en dat het personeelsbestand, nu 75 FTE's, tegen eind 2019 74 FTE's zal bedragen.
In een reactie bekloeg Frank Suetens (N-VA) er zich over dat er bij de gemeente zoveel potjes gedekt blijven en dat het voor de oppositie zoveel moeite kost om inzage te krijgen in dossiers. Hij vond de nieuwe huisvuilbelasting een belastingverhoging en stelde vast dat de (Forte-)mastodonten in de gemeente de Neerpeltse belastingbetaler 5 miljoen euro hebben gekost, terwijl ze tot gevolg hebben dat voor handel en horeca het water tot aan de lippen staat. In de jongste editie van "De Neerpeltenaar" had Suetens een "poging tot groene profilering" opgemerkt; hij vroeg zich af hoe dat te rijmen is met de plannen voor de omleidingsweg. Overpelt heeft een mooie doortocht gerealiseerd via de winkelboulevard Leopoldlaan, zei spreker, Neerpelt blijft wachten met de herinrichting van de doortocht Heerstraat - Koning Albertlaan, een verkeerde optie.
Namens Open VLD zei Stijn Philippe dat Neerpelt een goed financieel beleid kan voeren, dank zij o.m. de lage personeels- en werkingskosten. Maar hij had vragen bij de grote leegstand in de gemeente, de afhankelijkheid t.o.v. de provincie inzake cultuur- en sportbestedingen, het "ontbreken van een echt toeristisch beleid", de onduidelijkheid rond de besteding van de belasting die handelaars in het centrum moeten betalen... Tenslotte vroeg hij zich af waarom men niet méér samen doet met Overpelt in het kader van het kleinstedelijk gebied Neerpelt-Overpelt.
Ook zijn fractiegenoot Gilbert Vanbaelen drong aan op meer ambitie om boven het beeld van "Neerpelt aantrekkelijke woongemeente" uit te stijgen. Hij pleitte voor een gezamenlijke aanpak met Overpelt en andere omliggende gemeenten om aan concrete perspectieven te werken. "Neerpelt is niet langer het handels- en dienstencentrum van het noorden", zei hij. "Neerpelt gaat de andere richting uit, een aantal plannen en initiatieven is duidelijk mislukt".
In zijn antwoord zei burgemeester Drieskens (CD&V) onder meer dat "wat er onder de openbaarheid van bestuur valt, wordt vrijgegeven". Wat het investeringsklimaat betreft wees hij op het succes van de KMO-zone Heikesveld, en de initiatieven in het handelscentrum zijn volgens hem investeringen in de publieke ruimte om het centrum aantrekkelijker te maken. Hij zei verder vast te stellen dat de N-VA tegen de omleidingsweg is - "wij zijn er voor". Inzake de "cultuurafhankelijkheid" is de burgemeester van mening dat samenwerking met anderen - waaronder de provincie - cultuur betaalbaar houdt.