"Ik vraag me eigenlijk af hoe het komt dat er niets aan de
processierups wordt gedaan," mailt een lezer. "Langs het kanaal of op de Kolis zijn veel eiken aangetast en je kan er bijna niet meer wandelen. Je moet al bijna in een beschermend pak rondlopen, wil je niet vol rode strepen en bultjes staan die dagenlang extreem jeuken. Wie doet er wat aan? Bij de brandweer of gemeente blijft men passief."
Reden om eens contact op te nemen met het
gemeentebestuur. Daar zegt men: "De processierupsen zorgen inderdaad voor overlast in Pelt en bij uitbreiding in de hele provincie Limburg. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zorgden we in het voorjaar voor een
preventieve bestrijding op het openbaar domein en in schoolomgevingen. We deden ook een oproep aan particulieren om eikenbomen op hun privé-domein te melden, zodat de technische dienst ter plaatse kon gaan kijken of een preventieve behandeling nodig en mogelijk was.
In natuurgebieden zoals het Kolisbos, Hageven en Hobos zijn deze preventieve behandelingen niet toegestaan. Enkel bestaande nesten mogen er in geval van grote overlast bestreden worden.
"
Drie keer per week gaat de technische dienst op pad om nesten in de hele gemeente te bestrijden. Alle overlastmeldingen die we ontvangen nemen we bovendien op in de preventieronde die we in het voorjaar van 2020 opnieuw zullen uitvoeren.
"Hoe dan ook blijft de strijd tegen de processierups
bijzonder moeilijk, zeker met dit aanhoudende droge weer. Enkele flinke regenbuien zouden ons en onze inwoners helpen om van deze vervelende beestjes verlost te geraken.
Wie een processierupsenhaard opmerkt die voor grote overlast zorgt, kan dat melden via
www.gemeentepelt.be/melding. We bekijken dan welke bestrijdingsmaatregelen we kunnen nemen."