Neerpelt
Mia Vanhoudt uit Neerpelt
(rechts op de foto) getuigt binnenkort over haar inleefreis van drie weken met Broederlijk Delen naar Colombia. Dit Latijns-Amerikaanse land staat dit jaar centraal in de vastenactie van Broederlijk Delen. Net als de 15 andere deelnemers betaalde Vanhoudt haar reis zelf.
"In grote steden zag ik oogstrelende architectuur, autoloze zondagen, een uitgebouwd metrosysteem, ecologisch openbaar vervoer, toegankelijke bibliotheken, actuele culturele centra naast al dan niet verdoken armoede", zegt Mia. Zij ontmoette ook (bio)boeren die al jaren bedreigd zijn en verjaagd worden in ruil voor monocultuur, (illegale) mijnbouw en multinationals. Die brengen de overheid veel geld op, maar ten koste van het ecologisch boerenleven. Zij willen verschillende gewassen telen in een niet-vervuilde bodem en met een eerlijk loon. Boeren verenigen zich en voeren regionaal en nationaal vreedzaam actie, terwijl hun leven bedreigd wordt.
"Langs de Caraïbische kust worden vruchtbare kuststroken verkocht aan hotels met privéstranden. Daardoor verliezen de vissers van Afrikaanse slavenoorsprong hun broodwinning en wonen zij aan de overkant van de weg in barakken. Leerkrachten worden er onderbetaald en daardoor is het onderwijs er van een laag niveau, waardoor visserskinderen verstoken blijven van hogere functies in bijvoorbeeld het opkomend toerisme", zegt Mia.
"Bij de Indigino’s (Indianenafstammelingen) ontmoette ik families die zonder reden van hun grond verdreven werden en nu een nieuw leven proberen op gang te krijgen door bijvoorbeeld zelfgemaakte sieraden te verkopen, te tuinieren en mensen te informeren over hun rechten en plichten".
Mia Vanhoudt getuigt zaterdag 5 maart (18 uur) in de kerk van Sint-Huibrechts-Lille, op zondag 6 maart (9.30 uur) in de kerk van Grote Heide en om 11 uur uur in de kerk van Neerpelt-Centrum. Zaterdag 12 maart (18 uur) getuigt ze in de kerk van Boseind en zondag 13 maart (9.30 uur) in de kerk van Herent.