Deze periode van het jaar is traditiegetrouw het moment om de
eikenprocessierups preventief te bestrijden. Maar
massaal preventief spuiten zoals de voorbije jaren hoeft niet meer, zegt de gemeente. De toestand is immers heel anders dan pakweg tien jaar geleden toen er sprake was van een ware plaag.
Momenteel worden er beduidend minder rupsennesten gevonden en die zijn ook een stuk kleiner dan vroeger. Het Provinciaal Natuurcentrum, dat de ontwikkelingen op het terrein volgt, spreekt niet meer over een
bestrijding maar van een
beheersing van de processierups.
De gemeente zal dus niet meer massaal spuiten. Alleen eiken in gevoelige gebieden (speeltuinen, kampverblijven, zorginstellingen
- zoals Sint Oda op de foto), scholen, kinderopvang, woonzorgcentra, …) krijgen nog een preventieve behandeling. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal dus ook het merendeel van de eiken op privaat domein niet meer behandeld worden.
Wanneer de behandeling kan starten, is nog niet geweten. De monitoring gebeurt door het Provinciaal Natuurcentrum. Dat geeft het startsein wanneer de rupsen in de juiste fase zitten.
Wie thuis of elders toch een nest ontdekt, meldt die best aan de gemeente via het algemeen nummer 011 94 94 94 of via de meldingsknop op www.gemeentepelt.be/eikenprocessierups.be. Probeer een nest van processierupsen in ieder geval niet zelf te verdelgen of verwijderen.
Om de situatie voor volgend jaar te kunnen inschatten, zal de gemeente in juli een aantal feromoonvallen uithangen. Deze vallen zijn lokdozen die met een vrouwelijk geurtje de mannetjesvlinders lokken en vangen. Het aantal gevangen vlinders deze zomer geeft dan een aanwijzing over hoeveel processierupsen er het volgende jaar te verwachten zijn.
Tot slot kan iedereen een handje helpen om de rupsen in te tomen. Naast verschillende insecten behoren ook koolmezen tot de natuurlijke vijanden van de rupsen. Een nestkastje hangen voor deze vogeltjes is dus een goed idee in de strijd tegen de rupsen!