Neerpelt
“Ze vreten alles op”, zo vat PXL-onderzoekster Sarah Descamps het kernachtig samen. ‘Ze’? De
stierkikkers - of
"Amerikaanse brulkikkers" - die nu al het ecosysteem van meer dan 400 vijvers in de Kempen verstoren en mogelijk ook aan hun opmars richting Limburg begonnen zijn.
Sarah Descamps: “Onderschat niet hoe groot en zwaar zo’n stierkikker kan worden: een volwassen exemplaar is in gestrekte toestand soms meer dan 30 cm lang
(zie foto) en weegt al gauw tussen de 300 en 500 gram. Het probleem is dat een stierkikker letterlijk alles opvreet wat hij tegenkomt. Inheemse kikkers, salamanders, vissen, zelfs zijn eigen dikkoppen: niks is nog veilig. Op die manier verstoort hij in grote mate het ecosysteem en vormt hij een gevaar voor de inheemse biodiversiteit.”
Tot nog toe ontsnapte Limburg aan deze ‘invasieve’ kikkersoort, maar dat is geen garantie voor de toekomst. Descamps: “We hebben in een onderzoeksproject een jaar lang het gedrag van stierkikkers in kaart gebracht, door bij een aantal van die kikkers zendertjes in te planten. Hierdoor zijn we te weten gekomen dat volwassen exemplaren tot 800 meter in een week kunnen afleggen. Inmiddels weten we dat de stierkikker ook het kanaal Dessel-Kwaadmechelen overgestoken is richting Limburg en dat hij
al verschillende jaren in de Dommelvallei in Neerpelt voorkomt."
De PXL-onderzoekers gaan vooral na hoe ze de verspreiding van de stierkikker onder controle kunnen houden. “De soort volledig uitroeien is praktisch onmogelijk, als je weet dat één stierkikker per jaar tot meer dan 40.000 eieren kan leggen. Maar toch hebben we er goede hoop op dat we met alternatieve bestrijdingstechnieken het probleem kunnen indijken.”