Met
Guido Swusten hebben we niet alleen een
fotograaf in huis, maar ook een
wandelaar met interesse in
geschiedenis. En als je die drie combineert, dan krijg je een prachtige wandeling door Neerpelt, met verwijzingen naar ons verleden. Met een verscherpte blik naar ons oorlogsverleden (het is 'de tijd van het jaar'), maar soms ook nog verder terug.
Meer foto's. We laten Guido graag zelf zijn wandeling toelichten:
Een wandeling met een vleugje geschiedenis, afgewisseld met dorpsgezichten en een stukje natuur. Deze dorpswandeling is eerder atypisch, omdat zij niet alleen landschapselementen (in mindere mate) toont, maar ook sporen van het oorlogsverleden in Neerpelt, stille getuigen van beide wereldoorlogen. Soms zijn die nog duidelijk zichtbaar in het landschap of straatbeeld. Bij wat verdwenen is, wordt extra informatie toegevoegd.
Deze wandeling was al een tijdje geprogrammeerd, maar de recente herdenking van de
bevrijding van Neerpelt (80 jaar geleden) werd de uiteindelijke trigger om deze wandeling uit te werken. Uiteraard zijn de foto’s en de bijhorende teksten betreffende deze wandeling zeker niet volledig, maar sta versteld wat er allemaal kan worden ontdekt op die kleine verkende oppervlakte.
De wandeling van ongeveer 14,4 km start op de parking van het VCLB, Bermstraat 9. Na de trappen wandel je naar links, langs het kanaal Bocholt-Herentals naar bunker 14, vervolgens door het Dommelhofpark naar de Sint-Niklaaskerk, het oriëntatiepunt van Neerpelt.
Op het einde van de Norbertinessenlaan staat het “Vredesmonument”, dat herinnert aan de offers die zijn gebracht tijdens de oorlogen. Nadien stap je door de Jaak Tassetstraat, via een kleine omweg, naar de oorlogsgraven op het oude kerkhof.
De spoorwegbrug komt ook in het verhaal voor. Aan de andere kant van het kanaal, in de gebieden Grote Heide en Broeseind, vind je monumenten die de bemanning van neergestorte geallieerde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog herdenken.
Vervolgens word je dan teruggeleid naar brug 7 kanaal Bocholt-Herentals om te eindigen op de vertrekparking.
De
GPX-route van de wandeling kan je via
deze link downloaden.
Noot:
De reportage met recente foto's die aan het Neerpeltse oorlogsverleden gelinkt kunnen worden, kreeg extra historische diepgang door toevoeging van een aantal oude zwart-witfoto's (1) uit het fotoarchief van de Erfgoed-Heemkring Neerpelt. Dankzij gesprekken met leden van de kring kregen de foto’s elk een apart verhaal. Daarom een gewaardeerde dank, in het bijzonder aan Paul Cuyvers, voor hun medewerking.
(1) Enkele zwart-witfoto’s werden digitaal ingekleurd, waardoor die nu een unieke vintagesfeer uitstralen.
Guido Swusten