Sinds deze week loopt het openbaar onderzoek over het windmolenpark Nolimpark, zo lezen we op de Facebookpagina van burgemeester Dennis Fransen. Vier vragen werden ingediend voor in totaal 5 windmolens, de beoordeling van de omgevingsvergunning ligt in de handen van de Vlaamse minister van Omgeving.
Dennis Fransen licht de procedure toe: als gemeentelijke overheid moet de gemeente het openbaar onderzoek organiseren, dat loopt van 8 december tot en met 8 janarui. De gemeente geeft daarbij een (niet-bindend) advies, rekening houdende met omgevingsfactoren en mogelijke bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek. De gemeente moet de omwonenden binnen de 100 mter aanschrijven én algemene communcatie uitsturen zodra het bericht ontvangen wordt dat het openbaar onderzoek opgestart werd.
Het volledige onderzoek kan worden ingekeken via
deze link en bij de gemeente Pelt. Bezwaren kunnen digitaal worden ingediend voor 6 januari of tegen ontvangstbewijs op het gemeentehuis.
Op de vraag of groene energie belangrijk is voor Pelt, stelt gemeente Pelt dat ze een duurzame gemeente beogen te zijn, waar ook groene stroom deel van uitmaakt. ‘Maar dat wil niet zeggen dat windmolens op eender welke plek kunnen worden gemaakt’. Er dient respect te zijn voor omgevingsfactoren, omwonenden én andere factoren.
Volgende punten zijn daarbij essentieel:
1. Optimalisatie van de windenergie
2. Optimaal ruimtelijke inplanting van de windturbines
3. Milieuhygiënische optimalisatie van de windturbines
4. Ontwikkeling van een coöperatief businessmodel: niet enkel de lasten, maar ook lusten voor de Peltenaar.
5. Open communicatie en draagvlak naar inwoners
Burgemeester Fransen betreurt (ten persoonlijke titel) de éénzijdige manier waarop de aanvraag nu wordt ingediend, hetgeen een open communicatie miskent.
Burgemeester Fransen: ‘Na de eerste informatievergadering van maart 2024 ontving ik heel wat terechte bezorgdheden van omwonenden van Overpelt-Fabriek, Holheide, Neerpelt-centrum... Wij namen initiatief om de bedrijven te contacteren en hen aan te manen om te zoeken naar draagvlak. Daarnaast hebben wij als gemeente een onafhankelijke en neutrale technisch raadsman aangesteld om ons te adviseren.
Wij vroegen de bedrijven:
1. Om bijkomende geluidsmetingen uit te voeren (dit gebeurde)
2. Om hierover helder te communiceren.
3. Om een bijkomend infomoment te organiseren én de aanvraag (die intussen werd ingediend) in te trekken. Je gaat immers niet praten met de revolver op tafel.
Dit laatste punt gebeurde helaas niet. Er was bij de aanvragers geen intentie om de vergunningsaanvragen in te trekken, waardoor de omgevingsvergunningsprocedure loopt’, aldus nog Dennis Fransen.
Het openbaar onderzoek loopt tot 6 januari. Het schepencollege zal in de loop van januari een advies uitbrengen over de vier aanvragen, rekening houdende met alle bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek en met de ruimtelijke impact. Nadien zal de beslissing liggen bij de minister van Omgeving.
Inhoudelijke vragen kunnen best rechtstreeks gericht aan windprojectNolimpark
encon.eu