Neerpelt
Een groep ouders van leerlingen van WICO-campus St.-Hubertus in Neerpelt heeft een klacht neergelegd bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur van de Vlaamse overheid tegen de 'eenzijdige beslissing' van het schoolbestuur om de katholieke WICO-scholengemeenschap voor secundair onderwijs in Noord-Limburg te herstructureren. De klacht betreft het niet-nakomen van de overlegverplichting met de schoolraad door het schoolbestuur. Het schoolbestuur heeft daarmee het participatiedecreet geschonden, stellen de ouders. Onderwijsadvocaat Vangeel vertegenwoordigt de groep betrokken ouders.
Op 7 februari j.l. besliste de Raad van Bestuur zonder enige inspraak dat de WICO-scholengemeenschap zal worden geherstructureerd. Vanaf 1 september 2019 zal campus St.-Hubertus, gesticht in 1910 als eerste Vlaamstalige college, ophouden te bestaan als 6-jarige ASO-school. De campus zal een doorstart maken als autonome eerstegraadsschool. Dit betekent dat alle eerstegraads WICO-leerlingen, A- en B-stroom, hier de eerste twee jaar samen les zullen volgen. De drie andere campusscholen, ook elk voorzien van hun specifieke eigenheid, cultuur en mensvisie, zullen worden hervormd tot domeinschool, waar leerlingen hun tweede en derde graad in functie van hun studiekeuze zullen doorbrengen.
Ouders eisen naleving participatiedecreet
Voor de klacht beroepen de ouders zich op het niet-naleven van het participatiedecreet. Het schoolbestuur is volgens hen de overlegverplichting met de schoolraad waarin ouders, leerkrachten, leerlingen en de lokale gemeenschap zijn vertegenwoordigd, niet nagekomen. De schoolraad werd pas op de hoogte gebracht nadat de beslissing al was genomen. Over het besluit was geen overleg meer mogelijk. Ook de informatieverplichting die de schoolraad decretaal heeft naar de geledingen die ze vertegenwoordigt, kon zodoende niet worden uitgevoerd. De ouders willen dat het schoolbestuur de bestreden rechtshandeling intrekt of herziet en eisen dat het schoolbestuur het participatiedecreet naleeft. Het ministerie van onderwijs alsook de koepel wijzen er op dat dergelijke beslissingen een breed draagvlak dienen te hebben.
'Draagvlak ontbreekt'
Sinds 8 februari is er actie gevoerd door leerlingen, ouders en leerkrachten. Het personeel stelde reeds in een open brief, gedragen door 70% van de leerkrachten van het St.-Hubertus, het gebrek aan inspraak, de timing en visie achter de hervorming in vraag. Uit leerlingenenquêtes blijkt dat 83% van de leerlingen van WICO-campus St.-Hubertus niet achter de beslissing staan.
De ouders fnuiken het miskennen van de bevoegde inspraakorganen en hekelen het gebrek aan pedagogische visie, de basis voor kwalitatief onderwijs. Ze maken zich grote zorgen en willen inzage in de documenten en cijfers die aan de basis van de beslissing liggen. Recent is de personeelsafvaardiging van het lokaal onderhandelingscomité afgetreden wegens vertrouwensbreuk.
Ondanks het gebrek aan draagvlak, zetten het schoolbestuur en de directies hun plannen verder, aldus de ouders.