Neerpelt
In de jongste uitgave van "Het Liller Heem", het kwartaalblad van de Lilse Heemkundige Kring, start Jan Schuermans opnieuw met een interessante reeks: die over het station van SHLille. Dat station lag, schrijft hij, tegen de "Chemin d'Achel à Lille St Hubert", die in 1855 werd aangelegd. Het scheelde overigens niet veel of SHLille had geen station gehad: het lag op de Lilleder Heide op 20 meter van... de grens met Achel.
Nieuw voor ons was alvast dat de lijn Neerpelt-Hamont in 1908-1909 op dubbelspoor werd gebracht. Toen al! Maar de pret duurde niet lang, want in 1927 werd het tweede spoor alweer uitgebroken - "een gevolg van de Belgische politiek en van de Nederlandse neutraliteit tijdens de 1ste WO, waardoor de Duitsers de Montzenlijn aanlegden", meldt Schuermans.
Een tweede heel interessant verhaal in het Liller Heem gaat over de "Celtic Fields", de akkersystemen uit de metaaltijden in het Kolisbos en omgeving. Er is een intensieve studie gemaakt van het gebied van Kolisbos tot Peer-Maarlo en Kaulille op basis van nieuwe luchtfoto's en via een nieuwe onderzoeksmethode. Daaruit is gebleken "dat de Romeinse periode slechts een fase in de lange bewoningsgeschiedenis van de omgeving van Kolisbos is. Tijdens de metaaltijden maakte het gebied deel uit van een complex van nederzettingen en grafvelden, en bevonden de akkers (de zg. Celtic Fields) zich voor een groot gedeelte onder de huidige dennenbossen. Deze akkertjes zijn getuigen van de onwaarschijnlijke vlucht die de landbouw in de periode 800-400 voor Christus moet genomen hebben, en van de verdere ontwikkeling van het landschap en de bewoning tot de dag van vandaag", aldus vier onderzoekers. Ze komen tot het besluit dat de Celtic Field-complexen op de Kolis en het Kolisbos zeker honderden verschillende akkertjes omvatten, die dateren uit de Vroege IJzertijd en wellicht in de loop van verschillende eeuwen bezet bleven in een exploitatiesysteem van "zwervende erven" - boerderij-erven die na één of twee generaties verlaten werden, waarna één of meerdere nieuwe boerderijen elders binnen het akkerlandschap werden ingeplant.
*Het Liller Heem, p/a vzw Heemkundige Kring, Dorp 30, 3910 SHLille. 12 euro voor 4 nummers.