De Nederlandse Sybilla Claus is antropoloog, politiek analist en journaliste die o.a. voor De Telegraaf werkte. Fotografe is ze niet, voor haar recentste boek 'Gender Rebels deed ze beroep op de Peltse fotografe Iratxe Álvarez. Het boek gaat over alle problemen waar 'meiden van de huidige generatie' mee kampen. Ze voelden zich nog nooit zo onzeker en depressief. Zo'n 40 vrouwen werkten aan het boek mee, Iratxe mocht tien daarvan portretteren. Wij spraken in De Stroming met Iratxe.
Iratxe komt oorspronkelijk uit Valencia, studeerde in Duitsland maar kwam uiteindelijk met haar gezin in 2016 in Neerpelt terecht. Ze is al zeker 20 jaar met fotografie bezig, sinds 14 jaar is het ook haar beroep. Het verhaal achter de mens vindt ze altijd belangrijk, reportages zijn voor haar één van de beste manieren om het verhaal te vertellen. Als ze van iemand foto's maakt, wil ze eerst naar hen geluisterd hebben, het 'zien' wordt daarna pas belangrijk. Zo worden, aldus Iraxte, de sterkste beelden gemaakt.
Ze maakt graag portretten, door persoonlijk contact wil ze altijd de persoon laten vergeten dat er een camera tussen hen in staat. Voor het boek liet ze de meisjes en de jonge vrouwen hun schoenen en sokken uittrekken, wetende dat ze zittend meer op hun gemak zouden zijn dan staand.
Daarbuiten is ze ook graag bezig met reportages van evenementen, families en bedrijven. Voor families werkt ze met het concept 'Day in the Life', waarbij ze een volledige dag foto's maakt zonder dat er geposeerd wordt. Zo krijg je een reportage over hun echte dagelijks leven.
Het feit dat Iratxe foto's maakt voor MO* magazine en de NGO Home-Start Vlaanderen (dat kansarme gezinnen ondersteunt) is geen toevalstreffer. Ze noemt zichzelf ook een activiste. Voor MO* magazine maakt ze ook portretten van bekende personen, ook Stijn Meuris kreeg ze zo voor haar lens. De foto's worden steeds bij de mensen thuis gemaakt, ze sleept telkens haar ganse mobiele fotostudio mee. Zo'n shoot duurt dan ook 1 à 2 uur, maar dat heeft het voordeel dat de geportretteerde dan ook ontspannen op de foto staat.
In de wereld van afbeeldingen zijn er veel mogelijkheden, dus ze stopt nooit met leren, zo stelt Iratxe. Zo vindt ze continue thema's waar ze meer van wil weten. Momenteel is ze bezig met de mogelijkheden van AI en ook therapie met beelden lijkt haar interessant.
Ze is trots op het resultaat van het boek van Sybilla Claus. Het was meer dan een professionele opdracht want het thema raakt haar ook. Samen met Sybilla maakt ook Iratxe zich zorgen over het welzijn van de jonge generatie vrouwen die vaak aangeven dat ze angstig of depressief zijn, aan eetstoornissen lijden of aan zelfbeschadiging doen. Een interessant boek over een onderwerp dat niet vaak besproken wordt.
Het boek is in elke boekhandel te bestellen voor 23 euro.