In WZC Immaculata is onlangs het project "Groen en Kunst" van start gegaan. Met steun van de Koning Boudewijnstichting (Fonds Houillogne-Hanne) wordt op een toegankelijke manier zowel kunst als natuur naar het woonzorgcentrum gebracht. Het project heeft als doel de woon- en leefkwaliteit van de bewoners, met specifieke aandacht voor bewoners met dementie, te verhogen door hen actief te betrekken bij creatieve en natuurgerichte activiteiten.
Kunst en natuur: een boost voor het welzijn
Het project, ontstaan uit een idee van vzw Terra-Therapeutica, combineert de voordelen van kunst en natuur. Door de bewoners een creatieve uitlaatklep en meer contact met de natuur aan te bieden, wordt hun algemeen welzijn bevorderd. Dorien Eerdekens van vzw Terra-Therapeutica licht toe: “Dit is niet zomaar een project, maar een innovatieve manier om het dagelijks leven in het woonzorgcentrum te verrijken met kunst en natuur, en de voordelen hiervan duurzaam te integreren in de ouderenzorg.”
Met expertise en ervaring in projecten op het snijvlak van natuur en zorg, coördineert vzw Terra-Therapeutica het project. Hierbij streven ze naar een samenwerking waarin de expertise van alle betrokken partners optimaal wordt benut en waar het welzijn van de bewoners altijd centraal staat.
Midden in Nationaal Park Bosland
Door de ligging van WZC Immaculata, middenin het prachtige natuurgebied Nationaal Park Bosland, is de natuur altijd dichtbij. Een samenwerking met Nationaal Park Bosland vzw biedt dan ook een waardevolle verrijking voor het project. Dankzij deze samenwerking krijgen bewoners niet alleen de kans om de natuur binnen de muren van het woonzorgcentrum te ervaren, maar ook om deel te nemen aan activiteiten in het park zelf. Bosland zorgt zo voor directe toegang tot de natuur en maakt de vele voordelen van natuurcontact toegankelijk voor de bewoners van WZC Immaculata.
Gerenommeerde en gelauwerde kunstenaar Will Beckers brengt natuur en kunst samen
De deelname van de internationaal gerenommeerd en gelauwerd kunstenaar Will Beckers biedt een waardevolle bijdrage aan het project. Beckers, van wie diverse kunstwerken te bewonderen zijn in Nationaal Park Bosland, vervaagt in zijn kunst de grens tussen natuur en kunst. Zijn visie en werk sluiten dan ook naadloos aan bij het project “kunst en natuur”.
Intergenerationele samenwerking met WICO campus Overpelt
Naast de kunst- en natuurervaringen biedt het project ook kansen voor intergenerationele samenwerking. De samenwerking met leerlingen en leraren van WICO campus Overpelt biedt niet alleen creatieve mogelijkheden, maar ook een waardevolle kans voor jong en oud om samen te werken.
Ondersteuning van groen erfgoed en wetenschappelijke expertise
Daarnaast dragen het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde en Hogeschool Thomas More bij aan het project door hun expertise op het gebied van groen erfgoed en wetenschappelijke begeleiding in te zetten.
Activiteiten op maat van de bewoners
Tot december 2024 worden de bewoners bevraagd over hun interesses in kunst en natuur. Deze input wordt gebruikt om vanaf februari 2025 maandelijkse kunstsessies op maat van de bewoners te organiseren. Onder begeleiding van kunstenaars en tuintherapeuten werken de bewoners met natuurlijke materialen, terwijl ze worden aangemoedigd om hun herinneringen aan groene plekken en groen erfgoed van de streek te delen.
Eindtentoonstelling als hoogtepunt
De verhalen en kunstwerken die tijdens de sessies ontstaan, worden in april 2026 gepresenteerd tijdens een eindtentoonstelling voor het grote publiek.
"We zijn erg trots op dit project en kijken ernaar uit om het werk van onze bewoners te delen met het publiek," voegt Wendy Ceelen, campusdirecteur WZC Immaculata, toe. "Het is een kans voor hen om te schitteren en hun verhalen door te geven aan de volgende generaties."
(vzw Terra-Therapeutica)