Overpelt
Bang voor een "nieuwe knie"? Dat hoeft vanaf vandaag niet meer. In het Mariaziekenhuis werd vanmorgen de eerste knieoperatie verricht waarbij artificiële intelligentie werd gebruikt: een intelligente robot werd er ingezet om zelfsturend mee ingrepen te verrichten die anders door de chirurg alleen zouden moeten gebeuren. Zo is een gepersonaliseerde aanpak van elke knieoperatie mogelijk. Gevolg: meer comfort voor de patiënt, minder zwelling in de kniestreek, minder revalidatie nodig (en die revalidatie kan in het nabijgelegen MS-centrum). En uiteindelijk een gelukkige patiënt die met een nieuwe knie door het leven kan.
In het Mariaziekenhuis worden er door het team van dr. Geert Leirs gemiddeld 240 knieën per jaar "vervangen". Daarbij moet telkens een deel van het onderbeen en een deel van het bovenbeen worden gezaagd. Dat gebeurt voortaan door de robot. Die heeft vooraf alle nodige informatie ingelezen gekregen en zal zo precies te werk gaan dat er geen omringende weefsels worden geraakt. De chirurg kan zich nadien bij wijze van spreken beperken tot het plaatsen van de prothese in het boven- en het onderbeen, ook met behulp van de robot.
Spitstechnologie! zei prof. dr. Bernard Himpens, directeur van het Mariaziekenhuis, vanmorgen opgetogen op een persconferentie. "Door het gebruiken van die robot, die in Genk ook bij heupoperaties wordt ingezet, slagen we er in het comfort voor de patiënt te vergroten en indirecte kosten te vermijden. De ingreep kan voor de patiënt bovendien kort bij huis gebeuren en via het ziekenhuisnetwerk kunnen we in onze zorgregio een heel groot deel van onze patiënten dezelfde topkwalitatieve zorg aanbieden."
Van dat ziekenhuisnetwerk maken naast het Mariaziekenhuis ook het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk en het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik deel uit. Ook in Genk staat er zo'n robot; in Maaseik komt er nog een.