Neerpelt
Vanmiddag werden aan het
Herent de eerste 650 bomen en struiken geplant in het kader van het project
"Samen op een Goei Wei" van het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK). Dat gebeurde op de paardenweide van Henri Hendriks, tussen het Herent en het wachtbekken. Henri had eerder al een zone van ca. 2 meter rond de weide grasvrij gemaakt om de ideale voorwaarden voor het planten te creëren.
Het project is bedoeld om te komen tot een ander beheer van het grasland in
paardenweiden, met veel aandacht voor bodemkwaliteit, gevarieerde kruidenrijke planten, gerichte aanplant van houtige gewassen, een goede waterhuishouding, eventueel poelen en reliëf in de weiden… Die maatregelen komen zowel de paarden als de omgevingskwaliteit (milieu, bodem, landschap, biodiversiteit) ten goede, zei Joke Timmermans. Zij coördineert de aanvragen die in het kader van het project bij het RLLK binnenkomen.
Terwijl Henri en Jan Hendriks de spade in de grond staken en de struiken - allemaal streektypisch en van verschillende soorten - plantten, zei Joke dat het veelvoud aan kleine particuliere omheinde weiden het platteland soms een rommelig uitzicht geeft. Bovendien zijn de meeste paardenterreinen zo ingericht dat ze amper kansen bieden voor biodiversiteit en vaak te kampen hebben met een verstoorde bodembalans en een onregelmatige waterhuishouding. Dat is ook het gevolg van het feit dat paarden een weide compleet kaal grazen en door hun gewicht de ondergrond "aanstampen".
Paarden zijn van nature steppengrazers, afgestemd op veel beweging en het bijeen knabbelen van een divers, kruidenrijk en vezelrijk menu. Weinig beweging en te veel en eenzijdig rijk gras eten ondermijnen hun vitaliteit en gezondheid. Maar niet alle paardenhouders weten dat, zei Joke.
Veel paardeneigenaren willen best investeren in een aantrekkelijker leefomgeving en ze zijn bezorgd om het welzijn van hun dieren. Ze hebben dus voor een belangrijk deel de
teugels zelf in handen. Waar het paardenhouders echter aan ontbreekt is kennis. Vandaar het project
"Samen op een goei wei", dat de paardeneigenaars wil bereiken via diverse informatie- en sensibilisatiekanalen en inspirerende voorbeelden.