Afgelopen weekend werd er stevig gefeest op ’t Hent ter ere van ‘Sint-Theunis’. Elke 17e januari, op de feestdag van Sint-Anthonius, wordt er in het Herent een eeuwenoude traditie in ere gehouden: de offergaven voor de vrijwaring van ziekten op de boerderijen worden verkocht als dank aan de heilige. Tijdens de opening van de feesten werd het al medegedeeld door pastoor-deken E.H. Jan Philippe … er heeft de afgelopen maanden een bijzondere restauratie plaatsgevonden die de geschiedenis en de cultuur van ‘t Herent alle eer aandoet.
Het Sint-Anthoniusbeeld, een waardevol stuk erfgoed uit
1825, is in zijn oude glorie hersteld, dankzij de inspanningen van het voormalige kerkbestuur van het Herent en van de kunstenares Maura Ribeira.
Dit beeld, oorspronkelijk afkomstig uit de oude kapel van ’t Hent (het oudste gebedshuis van Pelt én Limburg teruggaand tot de 8ste eeuw) had de tand des tijds niet ongeschonden doorstaan.
Het Sint-Anthoniusbeeld werd in 1961 verhuisd naar de moderne Willibrorduskerk. Het polychroom kunstwerk dateert dus uit 1825 en is een waardevol stuk religieus erfgoed.
In de loop der jaren waren de verf en de verflaag door verschillende restauraties en de invloed van de tijd niet meer in hun oorspronkelijke staat. Het beeld vertoonde ook aanzienlijke schade, waaronder barsten in de vingers en een gebroken teen.
Na de sluiting van de kerk in de parochie van ’t Herent besloot het uittredende kerkbestuur om het, in slechte staat verkerende beeld, te laten restaureren.
De zoektocht naar een geschikte restaurateur bracht kunstenares Maura Ribeira uit Pelt in beeld. Ribeira, gespecialiseerd in het restaureren van beelden, begon de uitdaging om het Sint-Anthoniusbeeld te herstellen. De eerste stap was het proberen te achterhalen van de oorspronkelijke kleuren van het beeld. Met een scalpel probeerde ze voorzichtig de verflaag te verwijderen en de oorspronkelijke kleuren weer te ontdekken, maar dit bleek een moeilijke opgave.
De verf was in de loop der tijd te veel veranderd, en het gebruik van verschillende verftechnieken in eerdere restauraties maakte het moeilijk om de originele tinten terug te vinden. Na een grondige inspectie besloot Maura Ribeira de verf volledig te verwijderen met loog (Alkalisch bijtend vocht). Vervolgens herschilderde ze het beeld op basis van een zwart-witfoto die beschikbaar was, zodat het de oorspronkelijke uitstraling weer zou verkrijgen.
Het herstelde Sint-Anthoniusbeeld is niet zomaar een kunstwerk; het is een symbool van de rijke geschiedenis van Pelt en van de diepgewortelde tradities die de gemeenschap in ’t Herent koestert.
Het beeld staat nu (tijdelijk) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-Centrum, waar het te bezichtigen is in de winterkapel.
De restauratie van het Sint-Anthoniusbeeld is dan ook meer dan een esthetische ingreep; het is een manier om de geschiedenis levend te houden en de waarde van het erfgoed voor toekomstige generaties te bewaren.
En wie weet komt het ooit wel eens terug naar ’t Hent?
(info & foto’s: Fons Thijs, tekst: JoHe)