Vorige week waarschuwde de Vlaamse privacywaakhond dat veel gemeentes te snel naar 'slimme' ANPR-camera's grepen. Dat zou in strijd kunnen zijn met de privacy-regels, zeker wanneer het hoofddoel van die camera's het verhogen van gemeentelijke inkomsten is, eerder dan uit noodzaak om de orde te handhaven. Ze dreigen ermee de verwerking van die gegevens stil te leggen. Ook in Pelt staan er camera's, maar dat zijn er geen 'slimme', aldus burgemeester Dennis Fransen.
ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Ze herkennen dus uw nummerplaat, en als er verder op het traject nog één staat, kunnen die nagaan of de automobilist zich aan de maximum snelheid heeft gehouden. Is dat niet het geval, dan kan er (ook volautomatisch) een boete volgen. Maar daarnaast kunnen ze ook vaststellen dat iemand in de verkeerde richting reed, of inhaalt waar het niet mag. Ook geseinde voertuigen kunnen zo opgemerkt worden.
Maar de privacywaakhond stelt nu dat er risico's zijn voor de rechten en vrijheden van burgers, vermits er zo veel gevoelige en persoonlijke informatie kan worden 'ontdekt'.
De Limburgse burgemeesters zijn niet echt onder de indruk van het dreigement, zij stellen dat het aspect veiligheid belangrijker is dan privacy. In enkele nationale kranten stelt burgemeester Dennis Fransen dat 'wij alleen maar verplaatsbare camera's hebben om het zwerfvuil aan glasbollen aan te pakken'. Die zijn niet slim, en zijn trouwens vooral preventief. Zo'n camera staat in Neerpelt in de Pastorijstraat (de eerste twee foto's onder).
Maar ook in de Kerkstraat en op het vernieuwde Marktplein staan er tal van 'vaste' camera's. Dennis Fransen bevestigt dat de nationale pers hem ook hier over bevraagd heeft, maar die informatie haalde de kranten dus niet. Maar ook dat zijn geen slimme camera's, aldus de burgemeester, ze hebben geen mogelijkheid om gezichten of andere zaken te herkennen.
Tijdens de gemeenteraad van 24 februari '22 werd beslist dat Pelt een samenwerkingsovereenkomst mocht sluiten met Fluvius Limburg voor het plaatsen van vaste camera's op niet-besloten plaatsen. Als reden werd aangegeven dat dit een nuttig hulpmiddel kon vormen voor de objectieve waarneming van overlastproblemen, de preventieve aanpak er van en het opsporen van daders, slachtoffers en getuigen.
Meer concreet zou dit kunnen helpen bij
- de preventie van zwerfvuil
- de preventie van vandalisme en overlast
- het toezicht op risicovolle plaatsen
- het terugdringen van de overlast o.a. veroorzaakt door vandalisme
Net omwille van die redenen staan de camera's in de Kerkstraat en op het Marktplein op hun plaats.
Voor een goed begrip, ook de domme camera's vallen onder de privacyregels, aldus nog de privacywaakhond.