Neerpelt
Dr. Hannelore Bové uit Neerpelt, postdoctoraal onderzoekster bij de UHasselt, is opgenomen in de
top-25 van de grootste wetenschapstalenten uit België en Nederland van het jaar, een onderscheiding uitgereikt door het internationaal toonaangevende wetenschapsmagazine
New Scientist. In haar onderzoek slaagde Hannelore erin roetdeeltjes in menselijke stalen zoals bloed of urine te detecteren.
“Het is een hele eer om in deze lijst te worden opgenomen”, zegt een gelukkige Hannelore. “Dit is een unieke kans om mijn onderzoek aan een breed publiek te kunnen voorstellen in België en Nederland.”
Tijdens haar doctoraat ontwikkelde Hannelore een nieuwe techniek om roetdeeltjes in menselijke stalen te detecteren, op het niveau van het individu dus. “Iedere dag ademen we roetdeeltjes in door luchtvervuiling van bijvoorbeeld dieselwagens of houtkachels. Via bloed- of urinestalen kunnen wij nu bepalen in welke mate ons lichaam deze vervuiling opneemt. Daarnaast kunnen we ook gaan kijken naar wat de effecten hiervan zijn op onze gezondheid”, legt ze uit. Het onderzoek werd recent nog verder uitgewerkt voor het VRT-programma Pano. Daarin kwamen de onderzoekers van de UHasselt tot de conclusie dat kinderen uit grote steden meer roet in hun urine hebben dan kinderen die wonen op het platteland.
Nu de lijst van de top 25 beste wetenschapstalenten bekend is, kan het grote publiek
twee weken lang stemmen op zijn topkandidaat. Stemmen kan via
deze link. De top vijf mogen uiteindelijk hun onderzoek voorstellen aan een professionele jury op het New Scientist festival in Utrecht, Nederland.