Overpelt
Zaterdagavond werd in Overpelt, Kinrooi en Maaseik een gecoördineerde controleactie uitgevoerd op Thaïse massagesalons. Die actie ging uit van de betrokken gemeentebesturen en kaderde in de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. De sector van de Thaïse massegesalons wordt in verband gebracht met situaties van uitbuiting en mensenhandel.
In de drie vestigingen werden vaststellingen gedaan inzake het ontbreken van werkroosters en arbeidscontracten, zwartwerk, inbreuken op de BTW-wetgeving, overtredingen op de wet camerabewaking, en inbreuken op de Vlaamse Wooncode. Er werden ook heel wat gebreken vastgesteld op het vlak van brandveiligheid.
De actie was omvangrijker dan gewoonlijk: in totaal namen een 40-tal inspecteurs en controleurs aan de actie deel. Voor het eerst vond de controle ook in meerdere politiezones tegelijkertijd plaats. De federale politie leverde daarom ondersteuning op het vlak van coördinatie en communicatie. Burgemeester Fransen van Overpelt is voorstander van zo'n gemeenteoverschrijdende aanpak : “Het is een meerwaarde dat we dergelijke fenomenen nu op provinciaal niveau kunnen benaderen. Als lokaal bestuur alleen is het moeilijk om een controle op deze schaal te organiseren. Bovendien is een bovenlokale en gecoördineerde strategie nodig om te voorkomen dat malafide netwerken zich gaan verplaatsen van gemeente naar gemeente.”
Het interdisciplinair controleteam bestond naast gemeentelijke diensten (burgemeester, ruimtelijke ordening en wonen, milieu, lokale economie), ook uit controleurs van de brandweer, de Vlaamse wooninspectie, het departement werk en sociale economie Vlaanderen, toezicht sociale wetten, de RSZ-inspectie, de economische inspectie en de BTW-controle. Ploegen van de lokale politiezones Carma, Maasland en Hano begeleidden de inspectieteams. Eventueel opgemaakte processen-verbaal zullen worden overgemaakt aan het parket Limburg.