De
leerlingen van het 7e jaar thuis- en bejaardenzorg van Wico Campus Overpelt en leden van de adviesraad 'personen met een beperking' hebben deze namiddag een gratis 'toegankelijkheidsonderzoek' uitgevoerd bij enkele horeca-zaken in het centrum van Overpelt. In Pelle Melle kregen ze eerst nog de nodige toelichting van
Els Kuppens, schepen van inclusie en toegankelijkheid' en van
Robin Julien die info gaf over App On Wheels.
Meer foto'sSchepen Els Kuppens verwelkomde de
studenten en de
mededenkerspersonen met een beperking, en vroeg hen wat zij onder toegankelijkheid verstaan. Want dat kan verschillen van persoon tot persoon. Al snel bleek dat dit een heel breed begrip was. Het kon zowel gaan over een digitale toegankelijkheid, maar ook - en daar ging het deze namiddag over - over een
fysieke toegankelijkheid. Wie in een rolstoel zit, slechtziend is, doof of blind, wordt er vaak mee geconfronteerd. Maar dit is niet noodzakelijk beperkt tot mensen met een beperking. Wie met een kinderwagen of buggy onderweg is, kan ook vaak botsen op de grenzen van toegankelijkheid.
Angie zit in een rolstoel, zij stelt dat het voor haar belangrijk is dat ze overal binnen kan, wat met een rolstoel zeker niet overal evident is. Het is vaak één zaak om een horeca-zaak binnen te geraken, maar kan je daar ook gemakkelijk naar het toilet? Kun je in de winkel door de rekken met je rolstoel?
Voor de buurvrouw van Angie is toegankelijkheid belangrijk om uit een zeker isolement te komen. Weet je dat je ergens niet gemakkelijk binnen kan, dan blijf je vaak liever thuis. Ze heeft dan wel een hulphond, maar daar botst ze dan weer op het probleem dat die niet overal wordt geaccepteerd of binnengelaten. Die hond is trouwens van haar dochtertje, die een beperking heeft. De hond zorgt er voor dat mensen niet te dicht bij haar dochtertje komen, of die wijst de weg naar een uitgang mocht dat nodig blijken. Het is inderdaad niet algemeen geweten dat zo'n hond niet alleen hulp kan bieden aan mensen met een visuele beperking, zo vult Els Kuppens aan, maar ook voor kinderen met autisme kan zo'n hond een enorme hulp zijn. Els geeft er direct nog een gouden tip bij: hulphonden mag je niet aaien.
Een man met hardhorigheid is blij dat er nu met Rob Beenders ook een minister is gekomen met een auditieve beperking, hij verwacht dan ook maatregelen die ook voor hem voordelen kunnen bieden. In plaatsen met een slechte akoestiek is het voor hem moeilijk om te verstaan wat er gezegd wordt. Daarom heeft hij leren liplezen.
Een andere man zag zijn zwaar slechtziendheid evolueren naar volledig blind, hij verplaatst zich met de witte stok. Dat lukt doorgaans goed, maar regelmatig botst hij toch op een fiets die dwars over de stoep staat, of een auto die het voetbad volledig verspert. Vooral bij wegenwerken kan het gevaarlijk zijn als dat niet goed aangegeven wordt. En om de twee weken worden de vuilniszakken buiten gezet, niet zozeer een probleem als die tegen het huis staan, maar wel als die midden op de stoep gezet werden.
Geld uit een automaat afhalen wordt ook meer een meer problematisch, aldus een slechtziende dame. De ruimtes zijn vaak wel goed toegankelijk, maar vele automaten werken tegenwoordig met touch-screens. Op een klassiek klavier staat nog een puntje op de 5-toets, zodat zij zich zo kan beredderen, maar dat lukt niet met een touch-screen scherm.
Robin Julien gaf meer uitleg over de On wheels app (www.onwheelsapp.com). Zij meten alle mogelijke locaties in steden en gemeenten, verzamelen die informatie en stellen die gratis ter beschikking via de app.
En toen kregen alle leerlingen ofwel een rolstoel, waarin ze zich zelf moesten verplaatsen, anderen kregen een 'duwer' mee, en nog anderen een witte stok, waarna ze zich in de straten van Overpelt een weg baanden naar de eerste horeca-zaak die ze gingen 'evalueren'.
Daarbij werd gekeken of en welke obstakels de toegang tot de zaak bemoeilijken. Vaak kleine dingen waarvoor de uitbaters zelf een oplossing kunnen bieden, zelfs al zijn ze geen eigenaar van het pand.
In de loop van de volgende weken krijgen de horecazaken een uitgebreid 'rapport' met voorstellen van aanpassingen die ze kunnen doen. Die kunnen dan toegepast worden in samenwerking met Thuiszorgwinkel Pelt, die hiervoor de nodige materialen ter beschikking heeft. De doorgelichte zaken worden vervolgens gratis opgenomen in de 'On Wheels' app, deze mobiele toepassing geeft over gans Vlaanderen een overzicht van de toegankelijkheid in meer dan 30.000 handelszaken.
In de toekomst zullen ook de handelszaken in de andere Peltse dorpskernen de mogelijkheid krijgen om een soortgelijk onderzoek te laten doorvoeren. Zo wil Pelt het voortouw nemen om samen stappen te zetten naar een gemeente die toegankelijk en inclusief is voor iedereen.
Marc Faes