Het is deze week voor de 14de keer de
Week van de Valpreventie, het thema dit jaar is '
Langer veilig thuis'. En wellicht op weinig andere plaatsen in Vlaanderen werd dat zo efficiënt onder de aandacht gebracht als door de
Eerste Lijnszone Noord Limburg (ELZ). Een vleugel in het Noorderhart Revalidatie & MS Centrum in de Boemerangstaat staat immers leeg (door personeelstekort), en die gelegenheid werd te baat genomen om in die kamers woon- en leefkamers als bij u thuis na te bouwen, om zo aan te tonen hoe het niet moet, en hoe het wel moet.
Meer foto'sDat niet moeten, is alvast het vallen. Maar liefst 1 op de 3 65-plussers valt, maar wie wil kan het risico op vallen beperken, en als er dan toch nog gevallen zou worden kan ook het risico op kwetsuren ingeperkt worden.
Het thema is nog actueel ook, denk maar aan de gevolgen toen Willy Naesens enkele weken geleden viel. Nog tot en met vrijdag is er de
valpreventiebeurs 'Langer veilig thuis' in het MS centrum op de eerste verdieping. Hiervoor bundelden de zes gemeenten van Noord-Limburg (Lommel, Peer, Hechtel-Eksel, Hamont-Achel, Pelt en Bocholt) de krachten met CM, Noorderhart en Gezondheidsmakers.
Voorzitter Alex Cox van de ELZ Noord-Limburg stelt dat Noord-Limburg het goed heeft aangepakt. In plaats dat elke gemeente een eigen preventiemedewerker heeft, hebben ze de krachten gegroepeerd, en hebben ze een intergemeentelijke dienst preventie. De cijfers spreken voor zich, aldus Alex Cox. Van de plus-65-jarigen in Vlaanderen valt jaarlijks één op de drie. Meer nog: 60 % van de bewoners van een woonzorgcentrum valt ook één keer per jaar. Er is onderzoek gedaan naar de redenen waarom ze vallen: vaak omwille van de verminderde mobiliteit, vaak door medicatiegebruik. Maar vooral ook omwille van dementie, of mensen met mentale problemen waardoor ze minder geconcentreerd zijn. Bijkomende reden is dat hun woonomgeving ook vaak niet is aangepast: een mat waarover men valt, iets dat te hoog in de kast staat, slecht schoeisel (de sloffen).
Voor deze week registreerden maar liefst 350 geïnteresseerden zich voor de info- en belevingssessie. Lobke Leeters, intergemeentelijk preventiewerker vertelt: 'De valpreventiebeurs is een unieke gelegenheid voor zorgprofessionals, mantelzorgers en ouderen om kennis en ervaringen te delen over valpreventie. Door samenwerking en informatie-uitwisseling streven we naar een veilige en gezonde leefomgeving voor ouderen in Noord-Limburg." In de meeste kamers die ELZ ter beschikking heeft voor deze beurs is er ook een expert(e) aanwezig, die de nodige uitleg en tips kan geven. Maar ze laten de bezoekers ook zelf ontdekken wat goed en wat niet goed is. Zo liggen er brillen die het zicht verminderen, zodat gesimuleerd kan worden wat mensen zien (of niet meer zien) bij een beperkt visueel vermogen.
Els Kuppens, schepen van zorg en gezondheid én van ouderen en lokale dienstencentra, maar ook lid van het dagelijks bestuur van ELZ vult aan: 'We moeten gaan inspelen op deze problematiek, gelet op de veroudering van onze bevolking. Dat begint al met het woonbeleid, we moeten zorgen dat mensen aansluiting kunnen krijgen bij het woon- en zorgcentrum wanneer ze een zware zorgbehoefte hebben, maar ook die fase net daarvoor. Want net dat is de grootste groep die nergens zijn weg kan vinden. Dan stelt zich vaak de vraag of ze nog langer veilig thuis kunnen blijven wonen, en net daar moet er preventief gewerkt worden. Ook de mantelzorg speelt hier een belangrijke rol.
Marc Triki, voorzitter van OKRA-Sint-Huibrechts-Lille was gisteren ook met een vijftiental leden op bezoek bij de valpreventiebeurs. Hij had alvast een oplossing om ook de andere 120 leden van zijn vereniging te sensibiliseren, want hij maakte foto's en filmpjes die hij bij een volgende bijeenkomst van OKRA zou tonen aan zij die er niet bij waren.
De ELZ is alvast tevreden over de faciliteiten die ze van Noorderhart kregen om de beurs op deze manier te organiseren. De ambitie ligt nog iets hoger, want ze hopen ook de Prijs Dr. Arlette Wertelaers te winnen. Die prijs bekroont innovatieve onderzoeksprojecten of praktijkinitiatieven in het domein van valproblematiek bij ouderen. Met die fondsen kunnen ze het dan volgend jaar weer organiseren.
(Op de foto van links naar rechts: Lobke Leeters, Els Kuppens en Alex Cox)