31 kandidaten op de lijst van CD&V Pelt, de lijst wordt getrokken door huidig burgemeester Dennis Fransen en geduwd door Raf Drieskens. Een sterke groep, aldus Dennis Fransen, met zowel ervaren krachten als frisse, gemotiveerde nieuwkomers. Zes jaar terug beloofde CD&V om de fusiegemeente écht op de kaart te zetten, en was er de ambitie om van Pelt een bloeiende en moderne gemeente te maken. Vandaag, zo vult de huidige burgemeester aan, kunnen we met trots zeggen dat we die belofte effectief hebben waargemaakt.
In de
programmabrochure die de Peltenaren in de bus zullen ontvangen stelt Dennis Fransen dat ze bij CD&V klaar staan om hun stempel te blijven drukken op het Peltse beleid. Met een constante focus op verbetering en verduurzaming willen ze de levenskwaliteit van elke Peltenaar permanent verhogen. Hij verklaart dan ook fier te zijn om 31 thema's in hun verkiezingsprogramma voor te stellen.
Pelt moet nog ambitieuzer zijn, nog veerkrachtiger, het moet nog beter wonen worden in een Pelt dat nog beter bereikbaar en nog sportiever moet zijn. Nog nabijer en nog gezonder, alsook nog kindvriendelijker. Nog meer verbonden, nog creatiever, nog bedrijviger en met nog betere landbouw. Nog natuurlijker en voor iedereen nog betere kansen in Pelt. Daarnaast ook nog ondernemender, jeugdiger, veiliger, klimaatbewuster, vernieuwender, verrassender, toegankelijker, authentieker, fietsvriendelijker, ontspannender, talentvoller, financieel nog sterker, nog levendiger, nog bruisender, zorgzamer, klantvriendelijker en nog meer Limburg. Een hele boterham, waarbij elke 'nog' in de brochure door een kandidaat meer wordt toegelicht.
Met De Stroming werd een sluitstuk van de fusie op vlak van gemeentelijke gebouwen gerealiseerd. Daarnaast werd ook vooruit gekeken en werden de fundamenten gelegd voor Campus Noord en werd de Talentcampus uitgebreid. Daarna is er nog het hernieuwde Marktplein, het Park van Lille en de groene winkelstraten van Agter de Heuf. Met vele nieuwe speelplekken voor kinderen en ontmoetingsplekken in de dorpen. Om de erkenning van Bosland als Nationaal Park niet te vergeten, een fantastische troef voor onze natuur en toerisme, aldus nog Fransen.
Maar dat werk is niet af. Daarom ook de naam van de nieuwe campagne: Pelt nog beter, nog sterker, nog mooier. Zo wil Dennis Fransen en zijn team de ingeslagen weg verder zetten en de gemeente nog beter maken. De fundamenten zijn gelegd, nu is het tijd om verder te bouwen.
De campagne-slogan legt de nadruk op voortbouwen op wat goed is, met durf, ambitie en verbetering als kernwaarden. 'Samen willen we een plek maken waar het nog fijner wonen, werken en leven is. De zekerheid van levenskwaliteit voor de Peltenaar staat voorop, hetgeen we alleen kunnen met het vertrouwen van de inwoners van Pelt'.
Wij stelden alvast deze vragen aan Dennis Fransen, lijsttrekker van CD&V:
Wat is uw beleidsplan?
Zes jaar geleden beloofden we Pelt op de kaart te zetten. Vandaag zie je een sterke gemeente van bijna 35.000 inwoners die écht op mensenmaat is gebleven. Pelt heeft de afgelopen zes jaar een stevige positie verworven dankzij de inspanningen van cd&v. Nu willen we verder bouwen op deze solide basis. Onze focus ligt op het verhogen van de levenskwaliteit van alle Peltenaren: wonen, leven en werken in de allerbeste omgeving.
Met duurzame infrastructuur voor recreatie, cultuur en sport in elk dorp, en speciale aandacht voor onze kinderen en ouderen. We streven naar de beste dienstverlening, en dat alles tegen één van de laagste belastingtarieven van Limburg.
De groeiende aantrekkingskracht van Pelt als centrumgemeente brengt enkele uitdagingen met zich mee. Onze partij zet volop in op toegankelijke kinderopvang bij de Peltse lagere scholen en duurzame ontmoetingscentra, evenals op voldoende sportinfrastructuur, waaronder een nieuwe sporthal nabij Vondersbroek en toekomstplannen voor sites zoals Palethe, Dommelhof, de Bosuil en het sportpark Lindelhoeven. Kwetsbare groepen worden daarbij zeker niet over het hoofd gezien: door initiatieven zoals de UIT-Pas om iédereen de kans te geven om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod.
Daarnaast kiest cd&v voor een financieel gezond beleid, waarbij we ons concentreren op onze kerntaken: kwalitatieve dienstverlening, duurzame infrastructuur en meer ruimte voor water en groen in de buurt. We nemen de handschoen op als trekker in de regio. We garanderen veiligheid voor alle Peltenaren, op straat, op de fiets of met de auto.
Nog meer concrete plannen? Teveel om op te noemen in 500 woorden.
Lees onze toekomstplannen voor Pelt via
deze link.
Wat is voor u de topprioriteit in Pelt?
Dat de Peltenaar zich goed, veilig en geborgen voelt in zijn gemeente. Een gemeente die bruist en waar hij trots op is. Dat doen we door een breed pakket aan dienstverlening aan te bieden. Qua infrastructuurwerken ligt de prioriteit de komende zes jaren op de site Palethe/Pelterke, een nieuwe sporthal om onze sportverenigingen de noodzakelijke ruimte te bieden, en de blijvende investeringen in veilige wegen met brede fietspaden.
Namens de Peltse Internetgazetlezers stelden we nog volgende vragen:
Wat kan er worden ondernomen om het verkeersinfarct Heerstraat-Leopoldlaan (De Koel) op te lossen?
De uitstroom voor het verkeer komende uit De Koel is door de nieuwe lichtenregeling alvast verbeterd, net zoals de nieuwe fietspaden. De doorstroom op de as Leopoldlaan/Koning Albertlaan/Heerstraat kan pas opgelost worden als Vlaanderen eindelijk een keuze maakt voor de omleidingsweg. Wij blijven aandringen op een spoedige tracékeuze door Vlaanderen die de leefbaarheid van Neerpelt-Centrum en Damsheide garandeert en respecteert. Er zijn al vele ministers gepasseerd die vertellen hoe het niet zal gaan, ik hoop snel een minister te zien die zegt hoe het wèl zal gaan. De mobiliteit in Pelt zal staan of vallen met de realisatie van een omleidingsweg. Op die manier dient de bottleneck van vandaag enkel nog voor lokaal verkeer, en kan het doorgaand (zwaar) verkeer uit onze kern geweerd worden.
Specifiek op de Leopoldlaan is de spoorovergang een probleem. Tijdens spitsuren zorgt dit voor stilstand op de Leopoldlaan, omdat de treinen te lang zijn voor het perron en hierdoor de rijweg langdurig afsluiten. De oplossing hiervoor is de nieuwe stationsomgeving die we samen met Infrabel beogen bij het Ziekenhuis. Zo moeten de overwegen minder lang gesloten blijven.
Tot slot moeten we blijvend investeren in alternatieven: veilige en brede fietspaden zodat de fiets een waardig alternatief is en blijft voor de (stilstaande) wagen.
Wat kan er gedaan worden om het veiligheidsgevoel te bevorderen?
Een wondermiddel om het veiligheidsgevoel, dat per definitie een subjectief gegeven is, bestaat niet. Toch is gemoedsrust en een veilig gevoel voor de inwoners van essentieel belang. Eerst en vooral dient de publieke ruimte kwalitatief te zijn en te zorgen voor voldoende sociale interactie en controle. Waar nodig plaatsen we camera’s: in de Kerkstraat hebben deze al hun nut bewezen, en ook op het Marktplein zullen weldra camera’s geplaatst worden. Bij de heraanleg van het Kerkplein (en de Pastorijstraat) zullen we ook daar inzetten op een betere publieke ruimte met camera’s. Daarnaast zijn er momenteel 2 mobiele overlastcamera’s, hetgeen we ook willen uitbreiden.
Essentieel zijn sterke veiligheidsdiensten: mensen moeten steeds kunnen rekenen en vertrouwen op brandweer en politie. Ook hier moeten we continu investeren en innoveren om de meest professionele zorg te bieden. Afgelopen jaren verhoogden we al de capaciteit van onze inverventiediensten binnen HANO. Naast professionaliteit is nabijheid belangrijk: wijkagenten zijn en blijven het eerste aanspreekpunt. Specifiek voor de veiligheid in de omgeving van de middelbare scholen willen we een schoolagent die de jongeren kent en andersom.
Preventie, bewustmaking en handhaving gaan hand in hand. We blijven inzetten op straathoekwerkers en jongerenwerkers, breiden het systeem van GAS-boetes uit en bestrijden elke vorm van overlast en zwerfvuil.
Hoe staat uw partij tegenover vergroening?
Als we zeggen dat we gaan voor de levenskwaliteit van de Peltenaar, dan zal dit zijn in een groene omgeving. Wetenschappelijk onderzoek wijst steevast uit dat mensen gelukkiger zijn als ze toegankelijk groen in hun omgeving hebben. We streven dan ook naar de 3-30-300 regel: 3 bomen zichtbaar vanuit elk huis, 30% kroonbedekking in woonwijken en een kwalitatieve groenzone binnen 300 meter van ieders voordeur.
Daarnaast moeten we ruimte maken voor water. Water moet maximaal ter plekke kunnen infiltreren om onze Dommel te vrijwaren bij hevige regenval. Het verzachten en vergroenen van pleinen, straten en bermen dragen hiertoe bij.
Ook onze publieke ruimte moet mee vergroenen, kijk naar het voorbeeld van het Marktplein waar we groen combineren met verschillende functies. We zetten in op de Dommeloever als groene verbinding en ontmoetingsplek.
Concrete projecten zijn de heraanleg van de Kerkplein aan de Dommel, een vergroening op de Oude Markt (met respect voor de functies als markt- en evenementenplein), de rotonde aan de Norbertinessenlaan en de kanaaldijk in Neerpelt-Centrum. Elk jaar willen we drie groene buurtpleintjes aanleggen.
Hoe staat uw partij tegenover de stijgende schuldenlast, en wat kan er tegen gedaan worden?
Dat de schuldenlast de afgelopen jaren gestegen is, is logisch. Eerst was er de schuldafname door Vlaanderen na de fusie. Vervolgens is er afgelopen legislatuur fors geïnvesteerd in duurzame infrastructuur. Koken kost geld, en zoals ieder gezin is het niet ongezond om leningen aan te gaan voor éénmalige en toekomstbestendige investeringen die renderen: een administratief gemeentehuis aan de Oude Markt, De Stroming en een nieuw gebouw voor de technische dienst en daarnaast een heleboel nieuw aangelegde wegen en nutsinfrastructuur. Steeds ingegeven vanuit duurzaamheid, het streven naar de beste dienstverlening en de kerntaken die men van een gemeente mag verwachten.
Cd&v staat voor een financieel gezond beleid. Onze schuldenlast is nog ver onder het Vlaams gemiddelde en we staan in de top drie van Limburgse gemeenten met de laagste belastingdruk. Dat willen we zo houden: door te focussen op slimme investeringen en het optimaliseren van onze uitgaven richting de kerntaken van een gemeente, geven we jaarlijks niet meer uit dan wat er binnenkomt.
(Redactie: deze tekst verwoordt de inhoud zoals die op de website en/of andere publicaties van deze partij staan, en houden geenszins een oordeel in betreffende de inhoud ervan)