Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft het licht op groen gezet voor de
restauratie van de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt. De Vlaamse overheid kent voor dit project een standaardpremie van 170.678,12 euro toe. ‘Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.’, aldus de minister.
De
monelen van het koor van de Sint-Niklaaskerk zijn in slechte staat. Dat komt onder andere door roestvorming op de raambruggen van de glas-in-loodramen. Stukken natuursteen vallen sporadisch naar beneden. Daarom worden de slechte stukken natuursteen vervangen. De glas-in-loodramen worden volledig gedemonteerd, in het atelier gerestaureerd en met voorzetbeglazing in een museale opstelling teruggeplaatst.
Daarnaast wordt de binnenzijde van de kerk geschilderd. De huidige schilderlaag is vuil en schilfert af. Het kleurenpakket hiervoor werd gekozen uit het historische kleurenpakket van de neogotische aankleding. Ook enkele figuratieve schilderingen worden vrijgelegd.
Op de plek waar vandaag de Sint-Niklaaskerk staat, stond voor de 13de eeuw al een houten kapel. In de 13de eeuw werd die kapel vervangen door een stenen kerk. In de 16de eeuw werd de laatgotische toren aangebouwd en weer later werden twee zijbeuken toegevoegd. Doorheen de eeuwen werd de kerk verschillende keren vernield door branden en oorlog. In 1900 begon men met de bouw van een grotere, neogotische kerk zoals we die vandaag kennen. De kerk is sinds 2003 beschermd als monument en blijft in gebruik voor de erediensten.
Meer info over het monument (Archieffoto)