De
Sint-Theunisfeesten op het Herent zullen na twee jaar verplichte onderbreking opnieuw doorgaan. Na de volledig afgelaste editie in 2021 en de minimale editie van 2022 (met enkel de afscheidsviering van de parochiekerk), zal er in 2023 terug een
volwaardig Sint-Theunisfeest plaatsvinden.
De traditie van de Sint-Theunisfeesten gaat al decennia terug in de tijd. Vroeger werden offergaven verkocht buiten aan de oude Willibrorduskapel, vanaf de begin jaren '60 buiten aan de toen pas gebouwde kerk (1963) van het Hènt. Na de strenge winter van 1979 besloot men voor de volgende edities van de feesten te verhuizen naar de parochiezaal.
De festiviteiten zijn verspreid over 4 dagen en hebben hun hoogtepunt bij de verkoop van de offergaven in zaal OC De Vranken op
dinsdag 17 januari. Vanaf 10u30 begint de traditionele verkoop van aangebrachte offergaven. Een varkenskop, vleeswaren, kippen, konijnen, een paaskaars en zo meer zullen per opbod worden verkocht aan de meestbiedende. Ambiance troef natuurlijk, en met een vleugje actualiteit er bij. Tijdens de verkoop zal ook de keuken open zijn en kan er aan tafel aangeschoven worden voor spek met ei of bloedworst met appelmoes.
Op
vrijdag 13 januari om 20u00 staat de grote zettersprijskamp op het programma in het ontmoetingscentrum De Vranken.
Zaterdagnamiddag (14/01) is er een kindernamiddag gepland.
Op zondag (15/01) kan men rond de middag aanschuiven voor het Breugheliaans
eetfestijn om vervolgens te starten aan de Sint-Theuniswandeling - een prachtige wandeling van 6 of 10 km, uitgestippeld en georganiseerd door De Dommeltrippers doorheen de natuur van ’t Herent en de Kolis. Na de wandeling is het dan tijd voor boekweitkoek of spek met ei.
Het zullen duidelijk weer drukke dagen worden in het Herent! Het volledige programma is terug te vinden op
www.st-theunis.be.
De Sint-Theunisviering is ook geselecteerd als een van de 100 Limburgse levende tradities in het kader van een
erfgoedproject van Volkskunde Limburg dat gesteund wordt door Immaterieel Erfgoed Vlaanderen.
De verantwoordelijken van dit erfgoedproject zullen bij de komende viering aanwezig zijn. Dit project wil 100 Limburgse levende tradities en gebruiken in kaart brengen en hiervan verslag uitbrengen. Hun artikel en foto’s verschijnen vervolgens op de website van Volkskunde Limburg (www.volkskunde-limburg.be) en op de website van Immaterieel Erfgoed Vlaanderen (www.immaterieelerfgoed.be). Dus ook mensen die hen nog meer info over de Sint-Theunisfeesten op ’t Herent kunnen bezorgen zijn van harte welkom.
Op de foto (uit de oude doos): booi Jaak Baken bij de verkoop van de offergaven, ergens in de vorige eeuw, met Henri Poelmans.
UPDATE "We zagen de foto van 'Weer Sint Theunisfeesten in T Hent' en herkenden daarop, tot onze grote verbazing, ons eigen moeder Jette Hermans," schrijft Marlo Custers. "Die schone vrouwe met haar schortje. Ze is nu 94 jaar en nog steeds gaat ze naar de Sint-Theunisfeesten... Ze woont ook nog steeds op de Kolis!"