Overpelt
De komende dagen staat het thema
dementie centraal bij de gemeentelijke welzijnsdienst (Sociaal Huis).
Aanstaande zaterdag speelt Pol Goossen zijn theatervoorstelling rond dementie. Volgende week
donderdag draait de
documentaire ‘Zandlopers’, waarin twee gezinnen worden getoond bij wie de ziekte van Alzheimer haar intrede deed. Beide voorstellingen staan in CC Palethe geboekt. “Met dit programma willen we dementie bespreekbaar maken en vooral mensen bereiken die er thuis en in hun directe omgeving mee te maken hebben”, zegt schepen van Welzijn Marleen Kuppens.
Dementie is een proces van achteruitgang van de hersenfuncties. Dementie gaat veel verder dan gewone vergeetachtigheid. Het raakt niet alleen de patiënt, maar ook de omgeving, de partner en kinderen. Behalve met de zorg en de praktische problemen worden zij geconfronteerd met een geliefd persoon die geleidelijk onherkenbaar wordt. Ze krijgen te maken met vaak heftige en wisselende emoties. Dit roept gevoelens van verdriet, boosheid, eenzaamheid en machteloosheid op.
Jaren geleden kreeg Pol Goossen een dagboek van een man wiens vrouw leed – en ook stierf – aan de ziekte van Alzheimer. Na verloop van tijd gebruikte Pol het dagboek als humus om er een aangrijpende en ontroerende theatervertelling rond te maken. Goossen speelt dit keer geen theaterrol maar leest zijn verhaal voor. Een verhaal dat veel verder gaat dan platte anekdotes van iemand die geen namen meer kan onthouden. De voorstelling kreeg de naam ‘Uitgewist’ en is
zaterdag 13 februari om 20.30 uur te zien in CC Palethe. Kaartjes kosten 10 euro in voorverkoop of 12 euro aan de kassa. Reserveren is wenselijk via nummer 011/64 59 52.
Op donderdag 18 februari om 20.00 uur wordt in CC Palethe de documentaire ‘
Zandlopers’ gepresenteerd. Hierin worden twee gezinnen getoond waar de ziekte van Alzheimer haar intrede deed. In beide situaties is de persoon met dementie een vijftiger. De impact op de gezinsleden en de reacties van de omgeving zijn zeer verschillend in vergelijking met dementie bij hoogbejaarde personen. Ook het levensperspectief van de zieke en diens omgeving worden anders gekleurd. De film duurt 35 minuten en wordt nadien besproken door Hans Berghmans, sociaal verpleegkundige bij het RVT Joostens te Zoersel en medewerker van het dementiecafé. In de nabespreking komen diverse thema’s aan bod naar aanleiding van de film. De toegang tot deze infoavond met film is gratis. Inschrijven moet echter wel via het Sociaal Huis Overpelt (011/80 94 02 of via e-mail gunther.brebels
![[!]](/img/slingeraap.gif)
overpelt.be)
Tijdens beide activiteiten kan men via een infostand kennismaken met het bestaande aanbod ter ondersteuning van gezinnen, familieleden en vrienden die kampen met de problematiek van dementie. Het gaat om het aanbod van organisaties als het Mariaziekenhuis, het expertisecentrum dementie, de Alzheimerliga, … Het programma werd samengesteld in overleg met CC Palethe, de seniorenraad en de stuurgroep volksgezondheid.