Vanmiddag, op de internationale 'dag van de Wind', werd de spreekwoordelijke 'eerste spade' gestoken voor de
bouw van drie nieuwe windturbines aan de noordzijde van het kanaal Bocholt-Herentals, tegenover Nyrstar. Bouwer van het project is het windenergiebedrijf 'Storm', dat al
een 40-tal windturbines in Vlaanderen heeft geplaatst. Voor deze officiële gelegenheid waren zowel de CEO van Storm, deze van Nyrstar, minister Zuhal Demir en burgemeester Frank Smeets
(op de foto) naar de site afgezakt. In hun toespraken benadrukten ze zowel het feit dat deze drie windturbines de
meest performante van héél Vlaanderen zijn, dat ze stroom kunnen opwekken voor ongeveer 8.000 gezinnen én, niet minder belangrijk, dat dankzij een speciale radar
de molens kunnen stilgelegd worden wanneer er een grote zwerm vogels in de nabijheid komt.Het windpark in Pelt zal bestaan uit drie windturbines met een elektrisch vermogen van 4,0 tot 4,5 MW, een rotordiameter van 145m en een tiphoogte van 170m. Het is voor het eerst dat er in Vlaanderen windturbines met dergelijke afmetingen worden gebouwd. Twee van de drie turbines worden gebouwd op terreinen van zinksmelter Nyrstar, de derde bij het zandwinningsbedrijf Velbo. Beide ondernemingen krijgen ook een deel van de groene stroom. De rest wordt via het elektriciteitsnet van Nyrstar naar het hoogspanningsnet geleid.
"Dankzij bedrijven als Nyrstar en Storm waait er een frisse wind door ons Vlaams Energielandschap. Projecten zoals het windpark in Pelt zijn cruciaal als we onze hernieuwbare energiedoelstellingen in Vlaanderen willen halen. Naast het meest performante, wordt dit ook het meest vogelvriendelijke windpark van het land. Daarmee bewijzen we dat Energie en Natuur wel degelijk hand in hand kunnen gaan", wist Vlaams minister van Energie en Natuur Zuhal Demir. De windturbines in Pelt worden verbonden met de meteoradar van het KMI en de VMM in Houthalen, zodat ze automatisch stilgelegd kunnen worden als er grote zwermen vogels in aantocht zijn.
Burgemeester Franks Smeets zei te hopen dat “dit verhaal spoedig een vervolg kan krijgen. Nu de luchtmacht het luchtruim boven onze gemeente heeft vrij gegeven voor windturbines, werken we aan een windplan voor heel Nolimpark. Op die manier kunnen onze bedrijven zelf hun schone energie opwekken en kan iedereen mee genieten van zuivere lucht en groene stroom.”
“De Belg wil schone energie zien en klimaatacties. Wij zijn hier op de eerste plaats om samen te werken met partijen die helpen de shift te maken naar een duurzame toekomst", zei Inge Schildermans, general manager van Nyrstar België. "Deze windturbines zijn een mooie aanvulling op de vele initiatieven die Nyrstar al neemt op dat vlak, en die ons vandaag een van de meest energie-efficiënte zinksmelters ter wereld maakt."
Het is de eerste keer dat er in Vlaanderen windturbines gebouwd worden zo dicht bij een militaire luchtvaartradar: de radarinstallatie van Kleine Brogel bevindt zich op ongeveer 9 kilometer van het windpark. "We houden eraan het Belgische Leger te danken voor de flexibiliteit die hierbij aan de dag gelegd werd," zei projectleider Dries Van Hooydonk van Storm. "Dit windpark toont aan dat luchtvaartveiligheid en windenergie perfect kunnen samengaan. We zijn dan ook blij dat we de energieproductie op deze complexe locatie hebben kunnen maximaliseren door het gebruik van de grootste rotoren in Vlaanderen, met een diameter van 145m."
Het windpark in Pelt zal voldoende groene stroom produceren om te voorzien in het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zo'n 8.000 gezinnen. Momenteel wordt de bekabeling van de windturbines aangelegd. De bouw van de turbines zelf staat gepland in het voorjaar van 2021. De ingebruikname is voorzien voor de zomer van volgend jaar.
Inwoners van Pelt en Lommel kregen eind 2019 via de coöperatieve Storm CV de mogelijkheid om te delen in de winsten van de windturbines. In totaal investeerden 341 omwonenden mee in het windpark. (Jan Buyens)