In het dossier van het Project Nolimpark verscheen vrijdag een ministerieel besluit waarin de bouw van 5 windturbines in het Nolimpark werken 'vergund met voorwaarden'. Vandaag en de volgende dagen bekijken wij site per site de vijf vergunde windmolens.
JM Building vroeg een omgevingsvergunning aan voor de bouw van een windturbine in de Siberiëstraat, met als doel zo een bijdrage te leveren aan een beter milieu en om te kunnen rekenen op een onafhankelijke energievoorziening. In het project kreeg deze turbine de naam WT5.
Deze windturbine zal een rotordiameter hebben van 145 en een tiphoogte van 173 meter met een maximaal vermogen van 4,2 Megawatt.
Meer foto's Openbaar onderzoek
Er vond een openbaar onderzoek plaats van 8 december '24 tot en met 6 januari 2025 in de gemeente Pelt. Voor deze turbine (WT5) werden er 34 digitale en 599 analoge bezwaarschriften ingediend.
Die bezwaarschriften gingen o.a. over:
- het niet akkoord gaan met de inplanting, het ontbreken van participatie, aanwezigheid van Bosland en de reeds aanwezige overlast inzake geluid (ook in functie van nabijheid Kleine Brogel).
- de positionering van de turbines aan de rand van het industrieterrein en slaapverstoring door laagfrequent geluid, alsook slagschaduw met impact op zonnepanelen
- nabijheid woonwijken en waardevermindering van die woningen
- het feit dat WT5 de hoogste zal worden van de 5 turbines en het dichtst bij de bewoning ligt
- inbreuk op historisch karakter van de tuinwijk
- impact op aanwezige fauna (vogels en andere beschermde diersoorten)
- meldingen visuele vervuiling en lichtvervuiling
- melding misleiding buurtbewoners waarbij ontkend wordt dat 65 % van de buurtbewoners voor groene energie zijn én dat het geluidsonderzoek werd verricht tijdens de avondspits en niet op een rustige zondagmorgen
- het feit dat het niet meer mogelijk zou zijn om te slapen met open raam
Adviezen
Aan een heel aantal instanties werd advies gevraagd, enkel het advies van het college van burgemeester en schepenen van de Gemeente Pelt was ongunstig. De aanvragers van de vergunning verklaarden in een commissie van 18 februari verbaasd te zijn over het ongunstig advies van Pelt, vermits de samenwerking altijd goed verliep.
Beschrijving omgeving
WT5 wordt ingeplant op circa 110 meter van de Siberiëstraat, er liggen geen waterlopen op korte afstand. 650 meter ten noorden is er het kanaal, op 560 meter is er de Eindergatloop. De meest nabije beschermde gebieden zijn gelegen ten noorden van het kanaal, op zo'n 1.800 meter van de turbine. Het Hageven bevindt zich op 2.200 meter, het Hobos op zo'n 2.500 meter.
WT5 ligt op een afstand van:
- 350 m van een woongebied, ten oosten
- 620 m van een woongebied met landelijk karakter, ten noordwesten
- 2.010 m van een woonuitbreidingsgebied, ten westen
- 390 m tot de dichtsbijgelegen woning in woongebied, ten oosten
- 140 m tot de dichtsbijgelegen individuele woning in industriegebied, ten noorden
...
Veiligheidsaspecten
Het systeem heeft een ijsdetectiesysteem waarbij WT5 automatisch stilgelegd wordt bij ijsafzetting. Op 'ijsdagen' dient er een visuele controle op ijsvorming uitgevoerd te worden vooraleer WT5 terug in werking te brengen. Indien er ijs gedetecteerd wordt, en de wieken over een weg zouden kunnen draaien, moet het rotorvlak evenwijdig met de weg worden geplaatst.
De scheidingsafstand voor gebieden met woonfunctie bedraagt maximum 209 meter, maar binnen deze afstand bevinden er zich geen woongebieden. Binnen de effectafstand zijn er ook geen locaties waar een groep personen met een hoge populatiedichtheid in openlucht frequent en langdurig wordt verwacht. Maar bij de verdere ontwikkelingen in de omgeving dient wel rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van de turbines.
Conclusie rond de veiligheid: het risico voor de externe veiligheid is aanvaardbaar, op voorwaarde dat de windturbine voldoet aan de technische specificatie zoals beschreven in de veiligheidsstudie.
Geluid en trillingen
Aan de aanvraag werd een geluidsstudie toegevoegd waarin werd getoetst aan de richtwaarden van het Vlarem waarbij 'worstcase' rekening werd gehouden met de laagst mogelijke ashoogte (82m) en het hoogste maximale brongeluid (106,3 dBA) bij 95 % van het nominale vermogen. Dit werd op 35 beoordelingspunten getoetst. Er moest ook het cumulatief effect nagegaan worden met de reeds bestaande turbines én de te bouwen turbines.
In het niet cumulatief scenario is er nergens een overschrijding. In het cumulatief scenario worden er overdag géén waarden overschreden, maar voor de avond- en nachtperiode is dat wel het geval voor 9 van de 35 beoordelingspunten. Daarom werd een 'bridageschema' opgesteld. Een Nederlandse vertaling voor dit woord vonden we niet, het dichtst in de buurt komen we bij een 'intomingsschema'. Als dat wordt gerespecteerd, worden de overschrijdingen weggewerkt. Maar ook dit wordt dus in de voorwaarden opgenomen.
Binnen de 6 maanden na de ingebruikname dienen er ook geluidsmetingen ter controle uitgevoerd worden en dit ter hoogte van de meest kritische plaatsen voor geluidshinder.
Een hinderlijke factor zou het 'laagfrequent geluid' kunnen zijn, wat door de meerderheid van de mensen niet hoorbaar is. Voor een kleine minderheid zou het wel hinderlijk kunnen zijn. Bovendien is het binnen doorgaans hinderlijker dan buiten. Maar uit studies blijkt dat laagfrequent geluid zelden voorkomt bij moderne windturbinetypes.
Conclusie: effecten van geluid en trillingen, mits naleving van de voorwaarden, worden tot een aanvaardbaar niveau beperkt.
Slagschaduw, licht en stralingen
Volgens het Vlarem ligt de norm voor slagschaduw op 8 uur effectieve slagschaduw per jaar en 30 minuten per dag voor elk slagschadegevoelig object in gebieden andere dan industriegebied en woningen in industriegebied. Ook hier dient rekening gehouden te worden met het cumulatief effect.
Voor deze studie werden 77 schaduwgevoelige objecten geselecteerd. Voor het scenario zonder cumulatie zou de norm voor 35 van de 77 objecten worden overschreden, maar in het cumulatief scenario zelfs voor 71 daarvan.
Conclusie: er moeten maatregelen getroffen worden om de norm niet te overschrijden. Elke turbine dient te worden uitgerust met een slagschaduwmodule, die het mogelijk maakt om één of meerdere turbines uit te schakelen op bepaalde tijdstippen om bepaalde 'receptoren' tijdelijk te ontzien van slagschaduw. De exploitant verklaart bereid te zijn deze zo in te schakelen dat de norm zowel op dag- als op jaarbasis wordt gerespecteerd.
Ook hier is de eindconclusie dat de effecten van slagschaduw, licht en stralingen, mits naleving van de voorwaarden tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt.
Omtrent de ruimtelijke impact van de turbine: de rotor met mastdeel blijft grotendeels zichtbaar voor het woongebied dat langs drie zijden is ingesloten door het industriegebied (de tuinwijk), maar de impact blijft aanvaardbaar, voor zover gekozen wordt voor het klassieke lichtgrijze model met drie traagdraaiende wieken. Enkel op de gondel komt het logo van de aanvrager, maar belettering en reclame mag er niet op aangebracht worden.
Eindconclusie:
De hinder en de effecten op mens en milieu en de risico's voor de externe veiligheid kunnen, mits naleving van de vergunningsvoorwaarden, tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt. Derhalve wordt aan JM Building de vergunning verleend, maar enkel mits naleving van een hele reeks voorwaarden, waarvan de belangrijkste voor de bewoners hierboven reeds werden aangehaald.
Morgen bekijken we windturbine WT2