Neerpelt
25 jaar geleden, in juni 1991, werd de vzw Centrum voor Leerstoornissen boven de doopvont gehouden. Op 25 jaar ontving men daar meer dan 5000 kinderen en jongvolwassenen. Er werken 10 mensen met als discipline
logopedie, psychomotoriek en psychologie. Het Centrum is ondergebracht aan het Sooi Willemsplein. Er wordt geen remedial teaching of bijles gegeven, maar op wetenschap gebaseerde therapie.
Uniek is dat er uitsluitend kinderen met leerstoornissen, zoals dyslexie (leesstoornissen), dysorthografie (schrijfstoornissen) en dyscalculie (rekenstoornissen) onderzocht en behandeld worden. Er worden dus geen andere problemen opgenomen, enkel en alleen leerstoornissen. Bovendien wordt zowel het onderzoek als de behandeling uitgevoerd door erkende therapeuten op het allerhoogste niveau.
Niet alleen is deze specialisatie uniek voor Vlaanderen, maar ook de wijze van onderzoek en behandelen.
Men startte met een bijzondere setting: de inzet en medewerking van de ouders tijdens zowel het onderzoek als de behandeling. Voorheen werden al te vaak de ouders naar de wachtkamer verwezen. In deze setting zien we het tegendeel: ouders mogen bij alle testen aanwezig blijven. Op deze manier kunnen ze de onderzoeksresultaten beter begrijpen. Doorheen de jaren werd de testbatterij steeds aan de wetenschap getoetst, en omgekeerd. Wat niet 100 % verantwoord kan worden, zit dus niet in het pakket. Dit maakt dat het onderzoek vaardig en to-the-point verloopt. Ook bij de behandeling zijn de ouders aanwezig, wat in Vlaanderen niet gebruikelijk is. Vader of moeder kijken gewoon mee, denken en doen mee, zijn met kritische vragen bij elke therapiebeurt aanwezig. Het is geen gemakkelijke taak voor de therapeut, maar de winst is super, zeggen de verantwoordelijken. Door het overbrengen van de aangeleerde vaardigheden in het thuismilieu gaat alles op zijn best.
De inhoud van de therapie werd jarenlang onderzocht en blijft ook nu nog aan kritische wetenschappelijke visies getoetst. Vanuit het Centrum voor Leerstoornissen werden dan ook diverse boeken gepubliceerd over het therapeutische proces. Onlangs verscheen nog het “Ideeënboek dyscalculie”, een leesbaar verhaal voor ouders en leerkrachten over de rekenstoornissen.
Het Centrum voor Leerstoornissen is gehuisvest aan het Sooi Willemsplein 1/3; het is telefonisch bereikbaar op 011 663807. Kinderen vanuit Vlaanderen en Nederland kunnen er terecht.