Maandag 24 september 2018
Economisch nieuws
De Limburgse maakeconomie kreeg de laatste jaren rake klappen. Zowel het aantal jobs als het aantal maakbedrijven daalde. Deze jobs vertegenwoordigen 15 procent van de tewerkstelling in de provincie. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM Limburg start daarom een nieuw platform op, met als doel deze jobs te verduurzamen en zelfs nieuwe bedrijven aan te trekken of op te starten.
In 2009 waren er in Limburg nog 1.796 maakbedrijven; als gevolg van de krimpende economische conjunctuur zakte dat aantal naar 1.631 bedrijven in 2016. Vooral de bijhorende tewerkstelling zakte fors: van 53.258 werknemers in 2009 naar 40.845 in 2016. De sluiting van Ford en van enkele toeleveringsbedrijven heeft hier zeker een hoofdrol in gespeeld. Na de sluiting van Ford blijft het aantal jobs ondertussen stabiel.
Doelstelling van dit nieuwe platform is om op korte termijn de bestaande bedrijven in Limburg competitief te houden. "Op langere termijn willen we nieuwe bedrijven aantrekken of stimuleren om nieuwe bedrijven op te starten," zegt POM-voorzitter Frank Smeets. Strategie van het platform is om in te zetten op kleine en middelgrote bedrijven. Ondertussen zijn er ook positieve signalen uit de Limburgse maakeconomie. De arbeidsproductiviteit stijgt er sneller dan het Vlaamse gemiddelde en ook het aantal starters stijgt. Maar er is volgens POM Limburg meer nodig om de maakeconomie klaar te stomen voor de komende uitdagingen.