Woensdag 30 november 2022
Het is maar dat je 't weet
De FOD Justitie biedt voortaan een volwaardig aanbod voor psychologische ondersteuning aan. Extern is dit bedoeld voor juryleden in assisenzaken die nadien nood hebben aan psychologische ondersteuning. Intern is het gericht op magistraten en medewerkers van Justitie in geval van ingrijpende werkgerelateerde problemen.
Concreet kan Justitie mensen uit beide doelgroepen doorverwijzen naar een netwerk van therapeuten doorheen het land. Daarvoor is een samenwerking opgezet met Pobos, een adviescentrum voor welzijnszorg dat adequate hulp organiseert na schokkende gebeurtenissen of psychosociale problemen.
Personen die in aanmerking komen, kunnen maximaal 10 gratis sessies krijgen met een geschikte therapeut. Als de match tussen cliënt en therapeut niet goed zit, is het perfect mogelijk om een andere therapeut aan te duiden. Als na afloop blijkt dat er verdere begeleiding nodig is, kan de cliënt de begeleiding met diezelfde therapeut verder zetten op eigen kosten. Financieel blijft een beperkte tegemoetkoming van de overheid wel mogelijk aangezien het, in dat geval, gaat om therapeuten die erkend zijn door het RIZIV.
Wie dienst doet als jurylid tijdens een assisenzaak kan geconfronteerd worden met harde beelden en snijdende getuigenissen. Om dat te kunnen plaatsen, is begeleiding na afloop vaak geen overbodige luxe. Tijdens het proces mogen juryleden onder geen enkel beding beïnvloed worden door derden. Het is dus om juridische redenen dat psychologische begeleiding pas nadien een optie is.
Het nieuwe aanbod garandeert de beschikbaarheid van geschikte professionele hulpverlening en laat ook toe om het project te evalueren. De stafdienst P&O van de FOD Justitie volgt de kwaliteit van de dienstverlening van nabij op en houdt rekening met de feedback van de cliënten.
Cyriel Lambrix, zittingsdeurwaarder op rust uit Tongeren, auteur van 'Daders en Slachtoffers':
"In 30 jaar dienst voor Vrouwe Justitia, meer dan 121 assisenzaken en een 1600-tal gesprekken, maakte ik van dichtbij heel wat mooie en trieste momenten mee met juryleden. In die rol wordt iedereen geconfronteerd met stress, lijden en overlijden. Choquerende gebeurtenissen. Het heeft altijd impact. De optie tot psychosociale ondersteuning na zo'n proces is zeker een must, ik pleit er al jarenlang voor. Dat dit aanbod er nu komt, maakt van mij een tevreden man. Justitie hoort de nood te erkennen, bijstand te verlenen en mentale zorg centraal te stellen. Juryleden verdienen dat."