Na drie uitdagende jaren voor de Limburgse investeringsmaatschappij
LRM, met licht positieve cijfers in 2018 en 2020 en verlies in 2019 omwille van historische afschrijvingen, is 2021 voor LRM opnieuw een
winstgevend jaar. LRM kan een geconsolideerd resultaat voorleggen van 12,3 miljoen euro.
Aan de basis van die goede cijfers liggen een aantal succesvolle exits, zoals de gedeeltelijke uitstap uit ICT-icoon Cegeka, de verkoop van de energie-scale-up Enervalis, van lasercladdingbedrijf LCV en van de ontwikkelaar van TV-software Zappware. LRM verkocht ook 21 hectare aan bedrijventerreinen, voornamelijk op Kristalpark III in Lommel.
Ook de twee strategische dochters, Corda Campus en Terhills, kunnen mooie resultaten voorleggen. Zo is het Terhills Resort een schot in de roos, met hoge bezettingscijfers en tevredenheidsscores.
Door slim en rendementsgedreven te investeren binnen een rollend fonds, is het geconsolideerd eigen vermogen van LRM op vandaag aangegroeid tot bijna een half miljard euro, 493 miljoen om precies te zijn. De verdubbeling van het eigen vermogen gebeurde ondanks een royale dividendenstroom van 377 miljoen euro richting de aandeelhouder van LRM, het Vlaams gewest.
Voorzitter Mark Maesen:: “Ook dit jaar besliste de Algemene Vergadering van LRM op voordracht van de raad van bestuur om een dividend van 10 miljoen euro uit te keren, wat de teller sinds 1994 op 387 miljoen euro brengt. De LRM-dividenden komen uiteindelijk ook terug naar Limburg. Het Vlaams Gewest stort de dividenden immers door naar de stichting Limburg Sterk Merk, die het vervolgens gebruikt om maatschappelijke projecten te financieren. LRM laat dus niet alleen economisch, maar via haar dividenden ook maatschappelijk een stevige voetafdruk achter in de provincie.”
LRM heeft in 2021 74 miljoen euro geïnvesteerd in Limburgse bedrijven en projecten, 35 procent meer dan in 2020. Het aandeel bedrijfsfinanciering in die totaalsom bedraagt trouwens 52 miljoen euro en ligt op hetzelfde niveau als in 2014 (sluiting Ford Genk) en 2009 (bankencrisis). In het kader van de KlimOp-lening werd een totaalbedrag van 2,920 miljoen euro uitgekeerd, verspreid over 20 dossiers. De LRM-portefeuille bestaat uit 266 bedrijven, die samen goed zijn voor 12.425 jobs. LRM wil verder groeien in het segment van bedrijfsfinanciering en reikt de Limburgse ondernemer de hand.
Naast bedrijfsfinanciering, blijft LRM zich toeleggen op het financieren, ontwikkelen en beheren van innovatief vastgoed - zoals campussen Corda Campus, Thor Park en DronePort - en het netwerk van zeven incubatoren, en van belevingsvastgoed, zoals de mijnsites Terhills en be-MINE.
De activiteiten op en rond Corda Campus waren opnieuw winstgevend. De blikvanger was hier de aankondiging van de Corda Arena, de eerste digitale arena van het Europese continent, die tegen de zomer van 2024 gerealiseerd moet zijn. Het wordt de eerste concrete realisatie binnen masterplan 2.0 dat in 2022 werd voorgesteld.
Op Terhills was het hoogtepunt de opening van Terhills Resort by Centerparcs in mei 2021, met haar 250 vakantiewoningen in een idyllische omgeving de mooiste vakantieplek van Vlaanderen. Terhills Resort is een succes, mede door de populariteit van staycations, en overtreft dan ook alle verwachtingen op vlak van bezetting, omzet en tevredenheid.
Op be-MINE waren de blikvangers de aankondiging van de herbestemming van de Kolenwasserijen 1 en 3, waar natuur en erfgoed verstrengeld worden in het be-NATURE-concept. De provincie Limburg zette het licht op groen voor de realisatie van het mijnbelevingsmuseum be-MINE PIT dat in 2024 de deuren moet openen.
Ook het transformeren en beheren van industriële sites is en blijft een strategische opdracht van LRM.
Algemeen directeur Tom Vanham: “Dat voor elk van de mijnsites een toekomstverhaal werd geschreven, wil niet zeggen dat ons werk af is. Wel integendeel. Op elk van de mijnsites die we in beheer hebben, ligt er nog werk op de plank. We hebben onze focus reeds lang geleden verbreed richting bedrijventerreinen en innovatief en belevingsvastgoed. Kijk maar naar Corda Campus, die via het masterplan 2.0 moet groeien naar 350 bedrijven en 7500 jobs, Thor Park waar het slimme maakgebouw FacThory het vuur aan de lont moet steken en DronePort waar nieuwe strategische sporen in voorbereiding zijn. We ontwikkelen bovendien op grote schaal duurzame bedrijventerreinen, zie naar onze inspanningen op Kristal Park III in Lommel. De rol van LRM op vlak van vastgoed is verre van uitgespeeld.”
Op het vlak van klimaat en energie neemt LRM al sinds jaar en dag een pioniersrol op. Alle zonneparken op het land en op het water in beheer van LRM, opgeteld met windmolens en het Terhills batterijpark, zijn samen goed voor 252 MW. Vorig jaar werden twee zonneparken op Terhills in gebruik genomen, die voor groene energie zorgen in het Terhills Resort.
"LRM wil dé katalysator zijn voor meer bedrijvigheid, tewerkstelling, talentontwikkeling, innovatie en communitywerking in deze regio," zegt Mark maesen. "Tot hiertoe is ‘reconversie’ binnen LRM altijd het ordewoord geweest. Bij het veelzijdige LRM past eerder het label ‘transformatie’. Transformeren is wat LRM tegenwoordig niet alleen meer doet op mijnterreinen en bedrijventerreinen, maar ook binnen bedrijven waarin wij investeren. Een naamsverandering hoeft u niet te vrezen, we gebruiken het geld liever om projecten en bedrijven te ondersteunen.”