Volgende week zaterdag 14 september brengt filmteam
Focus History in het Casino van Beringen in première de straffe oorlogsdocumentaire
'Dubbelmoord – De Dood van Twee Grootvaders in 1944'.
De film reconstrueert de
zoektocht van Rudi en Alex, twee kleinzonen van respectievelijk Louis Horemans (verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog) en Alexis Van Geel (beticht van collaboratie met de Duitsers). Het is weer een huzarenstuk van regisseur Eddy Vandepoel voor dit project heel veel tijd en energie gespendeerd heeft om tot deze knappe docu te komen. Het verhaal gaat over Louis en Alexis die in het laatste bezettingsjaar allebei werden doodgeschoten, de eerste door de Duitsers in het kamp van Breendonk, de andere door partizanen in Tongeren. Hun kleinzonen wisten amper iets van wat hun grootvaders hadden meegemaakt en filmteam Focus History zocht met hen het hele verhaal uit. Dat leverde beklijvende bezoeken, ontmoetingen, ervaringen en momenten op. 'Dubbelmoord' toont onomstotelijk aan dat nuances in een moeilijke oorlogsmaterie van het grootste belang zijn, en dat in een oorlog iedereen de dupe is, zowel de verliezers als de overwinnaars.
"In deze documentaire film gaan twee kleinzonen op zoek naar het verleden van hun respectievelijke grootvaders die op het einde van de oorlog allebei werden doodgeschoten. De ene was een verzetsman en de andere een collaborateur.
Louis Horemans (°1922), mijnwerker, was een gewapende partizaan uit Beringen-Mijn. Hij werd begin 1944 gearresteerd en door de Gestapo opgesloten in Turnhout. In Hasselt werd hij berecht en naar Breendonk gevoerd. Daar fusilleerden de Duitsers hem op 11 april 1944, samen met nog 23 andere Limburgse kameraden. Hij was 22 jaar, gehuwd en vader van een pasgeboren zoontje dat hij nooit zou zien.
Alexis van Geel (°1890) was tijdens de bezetting arrondissementscommissaris in Tongeren. Op de laatste dag van de oorlog, 9 september 1944, werd hij samen met nog vier andere vooraanstaande collaborateurs door verzetslui standrechtelijk doodgeschoten op de binnenkoer van de Tongerse gevangenis. Hij was 54 jaar oud, gehuwd en had een zoon van 25 en een dochter van 19 jaar", vertelt r
regisseur Eddy Vandepoel
Voor filmteam 'FOCUS HISTORY' was het primordiaal het contrast tussen beide partijen, verzet en collaboratie, in één film te beklemtonen en duidelijk te maken welk effect een en ander gehad heeft op het leven van de nazaten van beide hoofdpersonages. Er werden ook verschillende reconstructies gemaakt van bepaalde gebeurtenissen tijden de oorlog. Zo werd het laatste levensuur van beide hoofdpersonages met acteurs en figuranten nauwkeurig verfilmd.
"In deze film wordt de oorlog binnen de oorlog (de regelrechte burgeroorlog in Limburg tussen verzetslui en collaborateurs) vanuit alle mogelijke standpunten bekeken. De uiteindelijke bedoeling van deze film is aan de naoorlogse generatie proberen duidelijk te maken dat een oorlog steeds twee verliezers kent", zegt Eddy nog.
Filmteam Focus History werd gesticht door Eddy Vandepoel uit Paal en kwam in 2003 voor het eerst in de belangstelling met de oorlogsdocumentaire “Mei '44”, waarin de bombardementen op Beverlo en Leopoldsburg centraal stonden. Anno 2006 volgde “Verzet en Vergelding” met getuigenissen van Limburgse verzetslui die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen belandden. Drie jaar later werd “De Ramp van Tessenderlo” ingeblikt, de reconstructie van de ontploffing van de chemische fabriek in Tessenderlo in 1942. In 2010 publiceerde Focus History het boek annex dvd “Max De Vries, Partizaan voor het Leven”, de biografie van verzetsman Max De Vries uit Wellen.
Het was de ontmoeting met deze imponerende figuur die uiteindelijk tot de samenstelling van 'Dubbelmoord' zou leiden.
Geïnteresseerden kunnen tickets voor de film van volgende week zaterdag bestellen door 7 euro per persoon over te schrijven op bankrekening BE58 8601 0873 7079 van Focus History. Met vermelding van je naam en het aantal personen. De tickets zullen klaarliggen aan de balie op 14 september bij de première.
Meer info
via deze link.