We blikken vandaag ook nog even terug op de rijke geschiedenis van de Paalse harmonie, 150 lentes jong.
Op
30 januari 1870 om 15u , werd er in een zaaltje van de Paalse school een vergadering belegd met de bedoeling een muziekvereniging op te richten die zou kunnen zorgen voor vermaak en opluistering van festiviteiten.
Enkele buurgemeenten waren Paal al voorgegaan en het toenmalige gemeentebestuur, samen met een aantal vooraanstaande Palenaren wilde niet achterblijven. Het resultaat kwam er vlug en nog diezelfde dag werd een commissie samengesteld die de vereniging zou oprichten onder de benaming
“Muzieksociëteit, De Fanfaren van Pael” onder leiding van de toenmalige burgemeester Jan Grieten.
Al in 1883 kreeg de fanfare de naam
“Hoop in de Toekomst”, de naam die tot vandaag wordt gebruikt.
De muziekvereniging kende een bewogen geschiedenis en een paar onderbrekingen van enkele jaren, vooral tijdens de beide wereldoorlogen. Maar telkens opnieuw werd er terug opgestart. Op bestuurlijk vlak werd in die begin jaren de vereniging vooral gedragen door leden van het gemeentebestuur en andere notabelen, zelfstandigen, van de gemeente.
"De eerste repetities vonden plaats in een zaaltje boven in het gemeentehuis, maar later werd uitgeweken naar verschillende locaties waarbij meermaals een lokaal dorpscafé de oplossing moest bieden. Het heeft nog geduurd tot in de jaren vijftig, dat er gerepeteerd werd rond de stoof in het een of ander dorpscafé", getuigt huidig muzikant
Romain Reykers.
Wat later volgde zaal Havanca en het patronaat vooraleer de harmonie dan eindelijk haar eigen locatie kreeg in het OC De Buiting. Maar niets is definitief natuurlijk want ook dit verhaal is eindig getuige de recente berichten over de toekomst voor het ontmoetingscentrum.
Een belangrijke mijlpaal was het verkrijgen van de titel “Koninklijke Muziekmaatschappij” in 1960.
"Deze titel was al eerder aangevraagd maar destijds geweigerd omdat onvoldoende adelbrieven onder vorm van muzikale prestaties konden voorgelegd worden. Plots kon dit wel, en eigenlijk waren die kiemen daarvoor al gelegd sedert 1955, toen Maurice Briers muzikaal het heft in handen kreeg. Onder zijn drijvende kracht groeide het muziekkorps tot meer dan 100 muzikanten, verdeeld over harmonieorkest, trommelkorps en de klaroenen", zegt
voorzitter Stefaan Theunis.
Er werd aan tal van wedstrijden deel genomen en de muzikale kwaliteit groeide. De harmonie van Paal werd een begrip in de wijde regio. Er volgden optredens in binnen- en buitenland
bloemencorso's, diverse taptoes, ook eigen organisaties, en diverse internationale voetbalwedstrijden. (Europacupmatchen Anderlecht, Nationale ploeg op de Heizel,..)
De harmonie van Paal zocht ook het buitenland op zowel voor concert- als voor showoptredens. Zo waren er optredens in Nederland o.a. in Woerden, Grevenbicht, Zundert en Tiel ; in Duitsland o.a. in Idar-Oberstein en Koblenz ; in Frankrijk o.a. Cambrai.
Elke dirigent had vanaf 1870 en het verdere verloop der jaren zijn persoonlijke verdienste voor de vereniging.
De grootste drijvende kracht en bezieler van de muzikale prestaties van de harmonie was zonder enige twijfel
dirigent Maurice Briers, die tussen 1955 en 1989 de muzikale leiding in handen had. Hij had een grote verdienste in het behalen van talrijke prijzen op regionale en provinciale kampioenschappen!
Het waren de gouden tijden van de harmonie: Maurice rekruteerde jonge muzikanten, gaf muzieklessen, bijlessen en zo voort.
"Na Maurice kenden we een nieuw bloeiperiode onder leiding van Lieven Henkens voor het harmonie orkest en Steven Ribus voor de drumband. Het was de tijd van talrijke themaconcerten. En uit die tijd dateren natuurlijk ook nog een aantal legendarische uitstappen naar Bernkastel, waar we mee stapten in de druivenstoet en optredens verzorgden op het marktplein. Na opnieuw een aantal wisselingen brengt dit ons bij vandaag. De muzikale leiding ligt vandaag opnieuw, voor de 2de keer in de geschiedenis, bij een vrouw , Graziana Buzzerio, die ons met veel bezieling en engagement op sleeptouw neemt om er muzikaal het beste uit te halen. We werken met een kleinere ploeg, de tijden veranderen en de mogelijkheden en keuzes voor de jongeren zijn vandaag onuitputtelijk. Maar we hadden al enkele prachtige concerten onder haar leiding. Vandaag is samenwerken de boodschap, en de harmonie blijft nog steeds een belangrijke partner voor vele manifestaties die georganiseerd wordt in ons dorp. Paalonline weet dat als geen ander en laat ons regelmatig meewerken aan diverse projecten. Elk concert staat er, maar als ik een uitschieter mag benoemen van de voorbije jaren dan kan ik niet voorbij aan ons Tribute concert in het Casino (najaar 2018) met de medewerking van een aantal koren en rond de 600 toeschouwers in de zaal", zegt de voorzitter nog trots.
De rijke geschiedenis van de harmonie zal nu ook
in een boek verschijnen.
"Veel van dit alles is nog zeer goed gedocumenteerd. En de verslagenboeken zijn nog allemaal aanwezig, vanaf de stichtingsvergadering. Maurice Briers heeft een geweldig archief over de geschiedenis van de harmonie. Wij vonden het dan ook passend om ter gelegenheid van ons jubilieum dit samen te brengen in een boek, waarbij we beroep doen op de schrijverskwaliteiten van historicus, en gewezen muzikant Luc Vandeweyer. Ook de gemeente draagt hier haar steentje bij op financieel vlak waarvoor dank", zegt Stefaan Theunis tot slot.
Het boek moet klaar zijn tegen het najaarsconcert van 17 oktober 2020.