Bilgin Bekdemir (sp.a) deed op de gemeenteraad een voorstel om de moslimgemeenschap alsnog een oproep tot gebed toe te laten via de luidsprekers van de Fatih-moskee. "Op het schepencollege van donderdag 2 april werd een voorstel van de moslimgemeenschap afgewezen om éénmaal per dag de oproep tot het gebed te doen. Niet om effectief op te roepen tot een samenkomst om te bidden, maar enkel als blijk van solidariteit ten aanzien van de zorgverleners. De gecreëerde ongelijkheid bestaat erin dat de christelijke gemeenschap dit wel mag door dagelijks de klokken te luiden, terwijl het luiden van kerkklokken oorspronkelijk ook een oproep tot het gebed is", zegt Bekdemir.
Volgens sp.a Beringen zit het huidige stadsbestuur niet op dezelfde lijn wat betreft thema’s die een bepaalde geloofsgemeenschap aangaat.
Bij CD&V waren stemmen voor, bij VOLUIT en NV-A stemmen tegen. Het onderwerp werd uitvoerig becommentarieerd.
Kobe Snyers (Groen) sluit zich met zijn fractie aan met het standpunt van sp-a.
De meerderheidspartijen hadden een tekst voorbereid in verband met dit thema.
Hilaire Poels nam het woord namens VOLUIT.
"Wij begrijpen dat onze Beringse moslims, net zoals andere gelovigen, in deze onzekere coronatijden zich gesterkt voelen door een vreedzame beleving van hun religieus ritueel. Voor VOLUIT is geloof en geloofsbeleving echter een privézaak die zich afspeelt in de privésfeer en dat geldt voor elke religie of geloofsovertuiging.
Als VOLUIT stellen wij verbondenheid maar ook vrijheid voorop, en dus ook vrijheid van religie en levensovertuiging. Wij erkennen, respecteren en waarderen elk geloof. Wij vinden dat iedereen de vrijheid moet hebben om wel of niet te geloven of zelf te kiezen waarin men gelooft. Het publiek oproepen tot gebed voor één god geeft de indruk dat iedereen hieraan moet deelnemen, en dat druist in tegen de individuele vrijheid van religie.
De vergelijking met de klokken van de kerk gaat voor ons niet op. Het klokgelui bestaat hier al eeuwen. Dit vervulde eeuwenlang de rol van uurwerk, toen mensen daar individueel nog niet over beschikten. Ook bij gevaar bv. brand of overstroming deden de klokken hun werk. Zelfs bij dichte mist, zoals we nu niet meer kennen, werden de klokken ingeschakeld om zich te kunnen oriënteren. Tenslotte waren zij ook de boodschapper van goed en slechts nieuws, bv. huwelijken en overlijdens of zoals nu de solidariteit met de zorg. Deze klokken hebben ondertussen de status van cultureel erfgoed bereikt. De klokken omvatten geen taal en houden geen oproep tot gebed in. Indien de klokken een oproep tot gebed zouden inhouden, zouden wij hier als VOLUIT ook niet mee akkoord kunnen gaan.
Wij zijn er ons van bewust dat dit onderwerp zowel maatschappelijk als politiek beladen is en dat de meningen hierover verschillen. En we respecteren ieders mening hierover.
Het feit dat wij de ezan niet toestaan, betekent echter niet dat wij de moslimgemeenschap ongelijk behandelen of dat we niet de belangen van alle inwoners verdedigen. Wij kanten ons tegen elke vorm van publieke gebedsoproep, van welke gemeenschap ook, om zonder te provoceren vreedzaam en harmonisch samen te leven.
Tot slot willen we ook nog even benadrukken dat wij graag met de moslimgemeenschap verder in overleg gaan om een alternatieve solidariteitsboodschap of actie zonder religieuze inhoud uit te werken.
En weliswaar kijken wij voor de volgende jaren uit naar een fijne en constructieve samenwerking met de moslimgemeenschap. Want uiteindelijk delen we dezelfde doelstelling in onze stad: respect hebben voor elkaar", zegt Hilaire Poels namens VOLUIT.
Gosha Rosinka-Peeters (VOLUIT) stemde niet mee haar partij. Voor haar is religie een belangrijk gegeven en een bron van zingeving. "Dat heb ik in mijn geboorteland Polen meegemaakt. Daarom begrijp ik de vraag van Bilgin", zegt Gosha.
Ook NV-A had een verklaring.
"De N-VA-fractie juicht het toe dat alle Beringenaren hun steun willen betuigen in tijden van corona. Het virus moeten we samen verslaan. Maar de vraag om de ezan om te roepen, kunnen wij als fractie niet steunen. De ezan is immers een gebedsoproep, waarbij in het Arabisch o.a. de woorden “Allah is de grootste” worden geroepen. Dergelijke religieuze boodschap openbaar uitsturen is volgens ons niet het middel om op te roepen tot solidariteit.
Wij zijn dan ook met de moskeeverenigingen in overleg gegaan en hebben samen met hen getracht om naar alternatieve voorstellen te zoeken. Voorstellen die los staan van religie … Voorstellen waarbij er geen vreemde taal wordt gehanteerd… Voorstellen die verbindend werken, over de gemeenschappen heen. Denk bijvoorbeeld aan de actie waarbij beren achter het raam geplaatst worden, de witte laken s die uithangen enz.
Echter kon daarover geen consensus gevonden worden. De moskeeverenigingen bleven benadrukken dat zij kost wat kost de ezan willen omroepen, terwijl wij als fractie net van mening zijn dat religie behoort tot de privésfeer en dat religieuze boodschappen dus niet publiekelijk verspreid moeten worden.
Wij stemmen dan ook tegen het voorstel van Sp.a dat hier vandaag op tafel ligt. Maar we willen nogmaals benadrukken dat wij de hand blijven uitsteken naar de moskeeverenigingen, om ook in de toekomst, aan de solidariteit over de gemeenschappen heen te werken. Wij hopen dan ook dat zij ook begrip kunnen opbrengen voor onze beslissing en dat de goede samenwerking, die met deze meerderheid al anderhalf jaar loopt, verder gezet kan worden", zegt Werner Janssen namens N-VA.
Mark Bex legde een verklaring af namens CD&V.
"Oproep tot solidariteit vanuit welke gemeenschap, vereniging dan ook in Beringen willen wij ondersteunen en aanmoedigen. We willen iedereen die zich inzet in deze tijden op welke manier dan ook, bedanken. De initiatieven die spontaan genomen werden, zoals het in de handen klappen om 20u, het zou mooi zijn mocht dit in heel de stad weerklinken. Ook vanuit de moslimgemeenschap zijn er tal van mooie solidariteitsacties. De vraag van de moskeebesturen om de ezan tijdens deze moeilijke dagen toe te laten is uitvoerig besproken op onze fractie. We begrijpen dat religie een houvast kan betekenen voor heel wat mensen. Onze fractie was akkoord om tijdens de corona maatregelen de ezan toe te laten voor het vrijdag gebed.
De manier waarop is een discussiepunt waar we in de coalitie niet uitgeraakt zijn. Echter samenhorigheid en een daadkrachtig bestuur zijn vandaag belangrijk in het aanpakken van een nooit geziene crisis. Als CD&V willen we ons vandaag ook niet inlaten met politieke spelletjes. De vraag tot oproep voor gebed werd in de vorige legislaturen, met een andere samenstelling, ook niet weerhouden. Als we in de kranten lezen en op tv zien hoe hard er in de zorg gewerkt wordt of we hebben familieleden en vrienden die in de zorg werken dan weten we heel goed dat een klein applaus en al de mogelijke solidariteitsacties een druppel op een hete plaat zijn maar wel een druppel die een klein verschil kan maken. Think big act small. Wij als CD&V roepen op om met mekaar in gesprek te blijven gaan en om in gesprek tot een oplossing te komen. We vragen dan ook om dit punt niet te stemming voor te leggen maar het onderwerp te laten zijn van verdere gesprekken tussen de vragers en het stadsbestuur. Als straks toch gestemd dient te worden zal één lid van onze fractie zich onthouden en beste leden van de oppositie dit is geen barst in de coalitie maar gaat uit van respect voor ieders mening", zegt Mark Bex.
Schepen Hilal Yalçin (CD&V) onthield zich dus bij de stemming.
Ze herhaalde nog eens dat het spijtig is dat er geen akkoord werd bereikt over dit punt.
"Dit verzoek genoot mijn steun en ook in mijn partij was er een akkoord om hierop in te gaan maar de coalitie heeft anders besloten, hetgeen ik ten zeerste betreur. In deze uitzonderlijke tijden had ik verwacht dat men de ideologische loopgraven zou kunnen verlaten, maar tevergeefs. Zoals u weet bestaat ons stadsbestuur uit een tripartite die bij voorbaat als rechts werd bestempeld. Wij zijn ondertussen anderhalf jaar verder en ik vind oprecht dat we een opvallend sociaal en inclusief beleid hebben uitgestippeld voor de komende jaren. Dat is misschien ook de reden waarom ik tot het laatste ogenblik bleef geloven in een positief antwoord. In de politiek kunnen we niet altijd onze strijdpunten binnenhalen. Alvorens het beleid een beslissing velt, doorloopt de materie een aantal stappen. We trachten de materie te gronden, overleg te plegen en de weg tot het nemen van die beslissing te plaveien. Het resultaat ligt soms buiten uw bereik maar dat doet niet af aan de inspanning. In dat kader ben ik in eer en geweten van oordeel dat ik voldaan heb aan de “inspanningsverbintenis” die op mij rust. Met spijt in het hart moet ik vaststellen dat onze coalitiepartners, zelfs na diverse overlegrondes, niet tot hernieuwde inzichten zijn gekomen", zei Yalçin op de gemeenteraad.
Dave Schops (sp.a) wil alsnog werken aan een consensus. Er werd nog geprobeerd voor een akkoord via een amendement voor een oproep alleen tijdens het vrijdaggebed. Het punt en het amendement werden niet weerhouden.