Historica Ria Christens schreef een uniek en rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van de Diestse scholen in het ruimer kader van de orde van Annuntiaten in Vlaams-Brabant. Voor veel mensen uit Paal is er een sterke band met Diest want scholieren lagen altijd al midden in het bed tussen Diest en Beringen. Het was vaak een moeilijke keuze om te kiezen tussen onderwijs in Diest of Beringen, beiden belangrijke centrumsteden wat betreft onderwijs.
Wist je dat in Assent, zoals in het boek De Witte zo mooi wordt beschreven, de speelplaats van de jongens en de meisjes door een hoge schoolmuur werd gescheiden?
Ook in Diest zelf waren het meisjes- en jongensonderwijs strikt gescheiden. De zusters van de Voorzienigheid zetten ononderbroken de lijnen uit van het katholiek meisjesonderwijs. Hun invloed reikte via hun normaalschool, tot ver buiten de stadsmuren. Na de kruisheren, was het bisdom decennialang de organisator van het vrij jongensonderwijs. Het
Sint Jan Berchmanscollege werd een gevestigde waarde; de nijverheidsschool leidde vakmannen op. Sedert een tiental jaar heeft zich onder de vleugels van de annuntiaten en onder de vlag KSD een volledige integratie voltrekken. Samen met het GO! Prins van Oranje maken zij de naam onderwijsstad voor Diest waar. Bijwijlen was de relatie gespannen.
Maar ontspannen ging het er wel toe op het voetbalveld.
In dit nieuw boek belicht historica Ria Christens deze geschiedenis. Tegen de achtergrond van de schoolstrijd, de sociale strijd en de taalstrijd, de secularisatie en de globalisering lees je hoe een brede gemeenschap vroeger en nu samenwerkt om kwaliteitsvol onderwijs mogelijk te maken. Naast de brede inkijk op het onderwijs is er in dit boek plaats voor veel boeiende anekdotes.
Meer dan 250 afbeeldingen brengen het geheel tot leven.
Je kan het boek tot 29 november bestellen aan de voordeelprijs van € 35 ipv € 49 euro via archief
ce.annuntiaten.be.