Het archief van
chef-kok Felix Alen en dat van het
Culinair Cultuur Centrum Xaverius Diest krijgen een onderdak bij de
Academie voor Streekgebonden Gastronomie (ASG) in Hasselt. Ruim 1700 boeken verhuizen zo naar het stadsarchief van Hasselt waar ook de bibliotheek van ASG is gehuisvest. Zo krijgt Felix Alen de prominente plaats die hij ten volle verdient want zijn culinaire erfenis is groot. Felix is altijd een groot ambassadeur geweest voor lokale gastronomie.
"Felix Alen was één van die grote chefs die de waarde van een documentatie-bibliotheek begreep als erfgoedbasis voor de uitbouw van een dynamische en zich vernieuwende keuken en was specialist op het vlak van transpositie van theorie naar praktijk", zegt Jacques Collen van ASG.
In 1999 namen Felix en zijn vrouw Conny het initiatief om een centrum voor Eet- en Tafelcultuur te openen in het begijnhof van Diest dat de naam Xaverius kreeg naar het begijnhofhuisje waar het werd gevestigd. Er kwam een kruidentuin, een culinaire bibliotheek en een toegepast keukenmuseum. Uiteraard was er ook een kookstudio en degustatieruimte.
Hier werden gastronomische menu’s samengesteld, hield men kook-, bak-, wijn-, decoratie- en andere cursussen, thematische feesten, enz. Ook de randgebieden van de tafelcultuur kwamen aan bod als: sigaren, whisky, bloemschikken en decoratie. Kortom hier was Felix Alen de spil van in vriendschap genieten van alle aspecten van de verfijnde eet- en tafelcultuur…
Onder impuls van Felix ontwikkelden de leden van Xaverius ook zelf enkele streekspecialiteiten, zoals de Begijnenkoek, Diesterse kaastaart, Hagelandse pannenkoekjes met appeljenever en Diesters Gildenbier, … en zorgde men voor de instandhouding van de traditionele Diestse Cruydtcoeck, Diesterse worstjes,...
Ondertussen is
zoon Levi de chef-kok van
Hof ter Rhode in Schaffen en wordt de culinaire traditie van de familie Alen in onze regio verdergezet.