Vanaf 13 juni 2016 mag Beringen zich officieel een
‘hartveilige stad’ noemen. Het label werd door de lokale afdeling van het Rode Kruis officieel overhandigd aan burgemeester Maurice Webers. Dit is het resultaat van meerdere inspanningen die de voorbije maanden werden geleverd.
Er was de aankoop van een viertal AED-toestellen (automatische externe defibrillatoren) in het najaar 2015. Deze toestellen kregen een plek op relevante locaties, waaronder de drie stedelijke sporthallen. Als sportbeoefenaar kan je je dus met een iets ‘geruster hart’ uitleven. Een vierde toestel werd geplaatst aan het stadhuis Beringen-centrum.
De plaatsing van dergelijke AED-toestellen is een startpunt om te komen tot een meer hartveilige stad. Maar het heeft pas echt een meerwaarde wanneer zoveel mogelijk mensen er vertrouwd mee raken en het kunnen gebruiken. De cursus die vanuit de stad Beringen georganiseerd werd – mede dankzij de input van de Sportraad en Beringen Gezond – in samenwerking met de lokale afdeling van het Rode Kruis Beringen, mag een succes genoemd worden.
Schepen van welzijn en educatie Thomas Vints stelt het als volgt: “De voorbije twee maanden namen meer dan 100 personen deel aan de opleiding ‘reanimeren en defibrilleren’. Dit toont aan dat er een grote betrokkenheid is voor dit project. Er is de intentie om in het najaar terug een aantal opleidingssessies te organiseren.”
Iedere aanwezige kreeg terecht een applaus bij de overhandiging van het diploma door schepen Vints.
En ook de oppositie is deze keer tevreden. Het was immers op initiatief van
N-VA raadslid Ronny Carmans dat dit project werd opgestart.
“Persoonlijk ben ik altijd begaan geweest met dit thema en ik ben dan ook blij
dat deze meerderheid meegewerkt heeft aan dit project. Dat Beringen zich nu hartveilig mag noemen is een verdienste van ons allemaal, zeker ook het Rode
Kruis Beringen die mee de voortrekkers waren van dit project en uiteraard de
deelnemers want zij zullen in de toekomst mogelijks het verschil maken', vertelt Ronny Carmans tevreden.