De tuinbranche staat de laatste jaren zwaar onder druk. De toenemende droogte, de strengere normen voor pesticide en gebruik van verharding in de tuin. Maar ook ziekten en plagen zoals bijvoorbeeld de buxusmot, waar in deze column verder op ingegaan wordt.
Dat de buxusmot en bijvoorbeeld andere plagen zoals de letterzetter (kever die de sparrenbomen aantast) nu zo massaal voorkomen is niet gek. Dit komt door het veelvoudig aanplanten van dezelfde soorten planten. Wanneer een soort massaal aangeplant wordt, zullen ziekten en plagen eerder kunnen toeslaan. En het is natuurlijk zonde om iedere keer weer alles te moeten vervangen.
Kies voor alternatieven!
En niet alleen om die rede, maar natuurlijk ook om een unieke tuin te creëren, die niet hetzelfde is als iedere tuin in de straat. Maar uw eigen smaak en unieke tuinproject.
Biodiversiteit speelt ook een belangrijke rol voor de fauna. Hoe meer soorten er worden toegepast, hoe meer verschillende nuttige insecten er zullen worden aangetrokken en hoe minder pesticide er gebruikt zullen moeten worden! De huidige problematiek voor de bijen en vlinders kan iedereen aanpakken in zijn eigen tuin. En dat gebied samen is bijna groter dan alle natuurgebieden in België bij elkaar. Wanneer we met zijn allen steeds meer beginnen in te zien dat we onderdeel zijn van een eco-systeem. ‘’Een groter plaatje’’, dan beginnen we ook met zijn allen anders om te gaan met ons nogal dominant voorkomen ten opzichte van de natuur en onze ‘eigen’ tuinen. Één drachtplant of één vlinderlokkende struik kan al een verschil maken en ziekten en plagen doen reduceren.
(Nick Janssen) Meer info via deze link.